Misstagen som gör dig långsam – så undviker dem

Som tävlingsaktiv lär du dig två grundprinciper för att lyckas inom din idrott. Dels att sätta upp mål för att lyckas och dels att du måste ”slå” dina konkurrenter för att vinna.

I grunden kan det tänkas vara två bra principer att förhålla sig till som kan tagga dig till utveckling. Men allt för ofta både missförstås och missbrukas de menar Dr. Alan Goldberg i en artikel i USA Swimming.

Så hur kan man arbeta med och runt dessa för att behålla glädjen och kanske framför allt, kämparglöden?

Mål är bra – om de används på rätt sätt

Att ha mål med sin idrott viktigt. De behövs för att du ska orka dig upp ur sängen den där kalla aprilmorgonen för tufft träningspass. Målen får dig att kämpa dit du vill eller vad du vill åstadkomma. Det är också målen som gör att du fortsätter kämpa trots en pandemi eller andra bakslag som kommer under vägen.

Oavsett vad dina mål är, om du simmar för att krossa rekord eller för att ha simningen som en del av din dagliga motion, gäller det att du använder dina mål på rätt sätt.

Låt oss säga att du är på en stor tävling, du är superkoncentrerad på ditt mål. Självklart är det bra att ha mål, men de kan göra att du blir nervös inför din tävling. Ett visst mått av nervositet är bra. Men blir nervositeten överdriven gör den din kropp blir stel och dina muskler spända – vilket gör det svårare att simma på din fulla potential. Dessutom menar Dr. Alan Goldberg att detta kan göra att du distraheras från vad han kallar ”fast focus”.

Jaha, vad är fast focus då?

Jo, enligt Dr. Alan Goldberg är ”fast focus” det du koncentrerar dig på under ditt race som gör att du simmar så fort du kan. Det är själva koncentrationen på känslan av dina rörelser, både innan och under ditt race. Koncentrationen på känslan i dina rörelser handlar exempelvis om känslan att känna dig lång i vattnet, dina axelrörelser och så vidare. Med det fokuset kommer du, enligt Dr. Goldberg, behålla lugnet, självförtroendet och simma snabbare. När du endast fokuserar på målet, fokuserar du endast på vad du tänker, inte hur du känner dig.

Kom ihåg att dina mål är dina motivationsverktyg för träning. Prova då istället att använda dina mål för att känna efter var du är nu och vart du vill komma med din sport. Tänk lite mer på hur processen ser ut, inte bara målet.

Hur tänker du när du tävlar mot andra simmare?

Anledningen till att vi tävlar är för att vi ska slå andra tävlande, enkelt förklarat. Och det kan vara svårfrånkomligt i dessa lägen att inte tänka på sina konkurrenter före och under racet. Vissa kanske gör detta genom att kolla upp sina konkurrenter online. Vilka tider har de simmat på? Hur ser deras starter ut? Vissa kanske till och med lägger upp en tävlingsstrategi utefter hur de ser sina konkurrenter.

Det är lätt att övertänka kring sina konkurrenter. Detta fokus på leder till att du blir nervös och distraherar dig själv från ditt ”fast focus”.

Men hur ska jag göra för det ultimata racet då?

Ha 95% av ditt fokus på hur dina rörelser känns, de övriga 5% kan ligga på dina konkurrenter. Problemet uppstår när dina konkurrenter får 40-50% av ditt fokus innan och under racet.

Summan av kardemumman; när det kommer till att simma snabbast gäller det att ”stay in your own lane”. Och det är alltså att behålla ditt fokus på hur rörelserna känns, genom hela racet. Om fokuset hamnar på dina konkurrenter fokuserar du på vad du tänker, inte vad du känner, vilket kommer göra dig mer nervös, stelare och långsammare.

Att fokusera på nuet kanske låter smörigt och uttjatat. Men prova! Och försök att träna upp det. Du kommer märka skillnad.

Föregående artikel

Vårens nyheter från Arena Sverige!

Nästa artikel

Gör ditt eget Swim of Hope