Inspiration: Bragden över Engelska kanalen

Så här på sommaren kan det kännas tufft att hålla igång träningen. Det är så mycket annat som pockar på ens uppmärksamhet och som man vill lägga tid på. Men om det finns något som gör att det känns lättare att hugga tag i simglasögonen så är det att läsa om bragder som har krävt både enorm uthållighet och styrka samt ett pannben gjort av kevlar.

En sådan är den australiensiska marathonsimmaren Chloe McCardel som under 8 och 9 augusti 2015 simmade över Engelska kanalen – tre gånger! Hon delade nyligen sina minnen därifrån på sin Facebooksida. Och det är en riktig bragdläsning.

Håll till godo!

#1 Från England till Frankrike

Den 8 augusti kom jag i vattnet i England och började. När jag närmade mig Frankrike under den första simningen var jag redan extremt utpumpad efter att ha blivit kastad runt i tvättmaskinen i vattnet nära franska kusten i flera timmar. Vattnet var mer turbulent än det brukar vara en vanlig dag och jag sa till min man att ’det här är inte rätt dag att korsa kanalen tre gånger’. Han sa till mig att fortsätta, det skulle bli bättre förutsättningar senare. Jag gjorde en vändning och klarade den första korsningen på väldigt långsamma 11 timmar och 34 minuter. Ok, jag gjorde inte en vanlig vändning, jag korsade vattenlinjen och gick omedelbart tillbaka igen – som reglerna säger. Med noll energi kvar gav jag mig av mot England igen.

Rutten över Engelska kanalen – tre gånger.

#2 Från Frankrike till England

På vägen tillbaka mot England kom kvällen över mig, min supportbåt, alla tankers och fraktfartyg, färjorna och hela den Engelska kanalen. Jag började bli riktigt kall efter midnatt när den andra övergången började närma sig sitt slut. Jag vände igen när jag hade nått England. Nu hade det gått 22 timmar och 42 minuter. Jag korsade vattenlinjen och vände tillbaka mot Frankrike.

#3 Från England till Frankrike

Kylan var fruktansvärd. Alla celler, varenda fiber av min kropp skrek åt mig gå upp ur vattnet. Min överlevnadsinstinkt började kicka in ordentligt. Kylan grävde sig så djup in i mig att jag inbillade mig att jag kunde känna din djupt in i skelettet. Det var inte sant, men kylan gjorde ändå att min kropp började kylas ner ordentligt. Temperaturen i mina inre organ började närma sig farligt låga nivåer, min kropp visste att jag var på väg att dö. Den hade varit här förut, och det var därför den skrek åt mig att gå upp ur vattnet. Det enda sättet att klara den tredje korsningen av kanalen var att övervinna kroppens instinkter.

Min nonstop-simning tre gånger över Engelska kanalen slutade på 36 timmar och 12 minuter.

Bilder från hennes egen Facebook-sida.

Föregående artikel

Under ytan på konstsimmet 3

Nästa artikel

OS-peppen: Videointervju med Johan Wallberg