Din vän protein

Protein är en träningskompis att ha koll på. Här hittar du guld-, silver- och bronsplatsen på protein per hundra gram. Allt för att din kropp ska må bra efter träningspasset! 

Mat är en snårig kunskapsdjungel, men det enkla förhållandet mellan träning och mat ser ut så här: träning gör dig starkare om du kombinerar den med rätt mat. Simidrott innebär ofta många och långa pass, så kroppen behöver bästa tänkbara hjälp för att bygga upp sig när du duschat och bytt om. 

Om vi väljer att strunta i alla pulver som finns och fokusera på protein i mat ser det ut som följer: kött, fisk, bönor och linser är riktigt bra proteinkällor. Och ät gärna nära inpå träningspasset, så kroppen kan börja återhämta sig. Här kommer topplistan!

Topp tre proteinlivsmedel från bönor och linser:

Sojabönor 34 gram
Röda linser 27 gram
Bruna linser 25 gram

Topp tre proteinlivsmedel från kött och fisk: 

Tonfisk 27 gram
Kyckling 26 gram
Sardiner 25 gram

Men vad hände med ägg, undrar du kanske? Ägg är ju en erkänt bra proteinkälla – bland annat – men ligger lägre än ovanstående livsmedel. Per 100 gram ägg är andelen protein 13 gram. 

Foto: AdobeStock

Föregående artikel

Är du anmäld?

Nästa artikel

Sjöström i spåret