Drömmen om OS

Simtalangen Annie Hegmegi kommer från en simgalen familj. Förra året kvalade 19-åringen in till EM för första gången – nu är målet för Annie att ta sig till ännu större mästerskap.

Annie Hegmegi är bosatt i småländska Jönköping och studerar sista året på Sandagymnasiet, ekonomi med inriktning juridik. Utöver studierna tränar och tävlar Hegmegi för Jönköpings simsällskap, något hon har gjort sedan sex års ålder. Simningen var ett självklart val – hela familjen simmar.

– Båda mina föräldrar har hållit på med simning och varit väldigt duktiga. De ville egentligen inte att vi barn skulle simma, men min storebror fastnade först, sen fastnade jag och sen hade vår lillebror inte så mycket val. Så det blev simning ändå, säger Annie Hegmegi.

Hegmegis simkarriär har, enligt henne själv, bara börjat. Hon har bland annat hunnit med EYOF 2017, EJM 2019 och EM 2021. Och hon har sina knep för att komma väl förberedd till tävlingarna – bland annat genom att proppa i sig kolhydrater och göra klart allt hemma innan avfärd.

– Jag hatar att åka iväg på tävlingar och behöva känna mig stressad över saker på hemmaplan. Jag vill kunna åka iväg och känna att jag har pluggat klart, städat mitt rum och att allt är i sin ordning hemma, säger Annie.

Annie har många minnen från tävlingar, bra som dåliga. Hon minns EM-kvalet 2021 med ren glädje, ett kval hon inte hade några förväntningar på.

– Jag var ganska långt ifrån sett till fysik, men sedan stämde allt så att jag ändå kvalade in. Det är bland det bästa som hänt mig inom simningen.

Ytterligare en tävling Annie klev in på utan några förväntningar – och fick en chock – var EYOF 2017. 

– Jag minns att det var en stor invigning med massa olika sporter, precis som på ett OS. Det kändes stort och mäktigt att få uppleva. Det gick också ganska bra under tävlingen och är det största som hänt hittills i min simkarriär, berättar Annie.

En idrottskarriär för även med sig sämre minnen. Hegmegi ser EJM i Ryssland 2019 som den sämsta tävlingen hon har gjort.

– Under EJM i Ryssland 2019 minns jag att jag inte alls var i form. Jag gick in med väldigt höga förväntningar, för att allt hade gått bra under försäsongen, och så kom jag dit och ingenting stämde. Jag simmade fruktansvärt långsamt i princip allt.

Oavsett hur en tävling går är det viktigt med återhämtning och reflektion. Hegmegi har sin rutin för att återhämta sig efter såväl bra som tuffare tävlingar.

– Jag försöker landa efter en tävling för att återhämta mig. Sova mycket, spendera mycket tid själv hemma. Speciellt om jag har varit med på någon större tävling, då tycker jag att det märks att man är lite dränerad. Då gillar jag att vara själv, reflektera mycket, skriva ner det jag upplevt under tävlingen och vad jag kan göra bättre till nästa gång, säger Annie Hegmegi.

Idag satsar Hegmegi helhjärtat på simningen, utöver studierna, för att en dag nå sin högsta dröm. Träningen är hård – tio simpass och tre styrkepass per vecka. Hegmegi känner att hon behöver prioritera bort vissa saker i sitt liv för att hinna med. Hon valde till exempel att köra gymnasiet på fyra år istället för tre. 

– För mig känns det självklart att prioritera bort vissa saker och prioritera om. För jag har ett så pass tydligt mål och vet vad jag behöver göra för att komma dit. Jag tänker att jag kan ta igen det jag missar senare i livet, säger Annie.

Den hårda träningen ger resultat, något Hegmegi anser vara det roligaste och mest positiva med sporten. Simningen innebär en konstant utveckling, både personlighetsmässigt och tekniskt.

– Simningen för mig är att hela tiden utvecklas inom flera aspekter. Det roligaste är att se tillbaka och se mognaden hos sig själv och inse att man aldrig är klar. Det går alltid att bli bättre, säger hon och fortsätter:
– Men det är också den tuffaste utmaning med sporten. Det är en individuell sport och det finns inte någon annan att skylla på när det går dåligt. Oavsett vad som händer så måste man alltid ta allt ansvar själv.

Målet är att fortsätta utvecklas och att det slutligen ska leda till OS i framtiden. 
– Nästa mål är SM och att också prestera så bra tid som möjligt, så att jag kan börja kvalificeras in till större mästerskap de kommande åren. I år är målet att komma ner i tider och fortsätta träna hårt. Men mitt absolut största mål och dröm är att simma ett OS och placera mig så bra som möjligt. Men det får framtiden utvisa, avslutar Annie Hegmegi.


FAKTA SIMNING
Hemmaklubb: Jönköping simsällskap
Bästa minne: Europeiska ungdoms OS 2017
Sämsta minne: Europeiska Juniormästerskapen 2019 
Antal simpass per vecka: Tio
Antal landträningar per vecka: Tre gympass
Uppladdning inför tävling: Göra klart alla måsten
Tips för att nå toppen inom simning: Att alltid sträva efter mer
Vem har betytt mest under din sim karriär? Min familj
Om du inte skulle hålla på med simning vad skulle du göra då? Förmodligen köra någon annan sport, antagligen längdskidor
Tankar under träning: Teknik och mat
Tankar under tävling: Fokuserar på mig själv


PERSONLIG FAKTA
Namn: Annie Hegmegi.
Född: 5 maj 2003
Bor: Jönköping
Familj: Mamma, pappa, storebror, lillebror och hund
Musiksmak: Blandad, men mycket Harry Styles
Okänd talang: Kan göra en blomma med tunga
Bästa egenskapen: Envis
Sämsta egenskapen: Envis
Äter helst: Poke bowl
Äter aldrig: Blodpudding
Bästa serien: You
Bästa filmen: Frost


Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

#14: Landträning med Niklas Heckscher

Nästa artikel

#13: Förbundskapten Martina Aronsson