Mot nästa OS

Emelie Fast har simmat i hela sitt liv. Hon gjorde OS-debut redan som 17-åring och nu är siktet inställt på OS år 2024, då i skuggan av Eiffeltornet. 

Emelie Fast bor tillsammans med sin familj i Huddinge strax utanför Stockholm. Dagtid hittas hon på Stockholms Idrottsgymnasium, där hon läser sam/beteende. Hennes gymnasieval grundar sig i att det gick att kombinera studierna med simning – och det är Södertörns simsällskap som gäller. Här började simkarriären: babysim följdes av simskola och därefter blev hon värvad vidare av en kompis. Redan vid sex års ålder var hon fast:

– Min kompis sa att hon hade en jättebra simtränare som jag skulle tycka om, så jag följde med henne och sedan dess har jag simmat, berättar Emelie.

Hon provade flera andra sporter under uppväxten: fotboll, friidrott, orientering och dans. Dansen kombinerade hon med simningen under flera år, men simningen tog över och har alltid varit det roligaste, det mest självklara. Enligt Emelie beror det på att hon har simningen i blodet: Pappa Torbjörn har kört triathlon, mamma Birgitta har kört vattenpolo. Emelie har tävlat sedan nio års ålder och tillhör idag svenska landslaget samt tränar på NEC, Nationellt Elitcenter, på Eriksdalsbadet.

Simkarriären är närmast spikrak. Som 17-åring, år 2021, debuterade Emelie på OS i Tokyo. Hon knep OS-platsen på 100 meter bröstsim under EM i Budapest samma år, något hon anser vara det största som hänt under hennes karriär. Hon gick in i EM utan några större förväntningar eller förhoppningar, även om hon alltid drömt om delta i ett OS. Och kanske var det just hennes avslappnade inställning som fick henne att prestera på topp. 

– Det är kul att drömma, men man måste tänka lite realistiskt också. Men känslan när jag kollade på tavlan efter det loppet är obeskrivlig! Det är något jag längtar efter att få känna igen, säger Emelie.

OS i Tokyo 2021 var den första tävlingen utanför Europa för Emelie. Det är stort bara det, eftersom hon tycker att bland det roligaste med simningen är att få resa till nya ställen. Väl i Tokyo simmade hon inte lika snabbt som på EM, men Emelie ser det som en bra erfarenhet att ha fått simma mot dem bästa i världen. Emelie kom hem från Tokyo stolt och nöjd.

– Jag gick upp, gjorde min grej och hade kul. Jag kände att jag fick ut något av det och jag är stolt över mig själv för att jag tog mig dit, säger Emelie bestämt.

Vid stora tävlingar är förberedelser och återhämtning viktig. Emelie har sin modell – hon låtsas som att det är en helt vanlig dag. Rätt fokus hittar hon genom att äta bra, sova och prata med kompisar, men trots bra förberedelser går inte alla tävlingar som man tänkt sig. Det får  man räkna med vid en elitsatsning, tycker Emelie. Hon minns till exempel när hon tjuvstartade på 100 meter bröstsim under Sum Sim Region 2016. Det är hennes absoluta favoritgren och hon var övertänd, vilket förmodligen var anledningen till tjuvstarten. Och klart att hon var besviken:

– Jag blev diskad och jag minns att jag grät i bilen hela vägen hem. Men jag fick åka till Sum Sim Riks ändå och simma andra grenar. Det gick hur bra som helst.

Emelie veckoschema innebär åtta simpass och tre gympass. Det kräver en del schemaläggning och prioriteringsarbete. Det tuffaste med att elitsatsa, enligt Emelie, är att kombinera träningar, tävlingar, skola och något form av privatliv:

–  Jag är jättetacksam att jag har simningen, men det är klart att även jag kan känna att det blir aningen mycket ibland, berättar hon och fortsätter:

– Jag har mina kompisar på simningen och jag älskar att simma, så för mig är det inga problem. Simningen är det mest självklara, även om det så klart är tufft och inte alltid kul. Men i längden tycker jag om att göra det och det påminner jag mig själv om när det är tufft.

Inför den framtida simkarriären är målen tydliga. Hon ska till OS i Paris och dessförinnan ett antal VM. 

– Min högsta dröm är att bli bäst i världen, men framför allt vill jag kunna stå en dag i en OS-final och känna mig bekväm där. Känna att jag kan det här, jag ska vara här, avslutar Emelie Fast.

FAKTA SIMNING

Hemmaklubb: Södertörns simsällskap

Bästa minne: När jag kvalade till OS på EM 2021 i Budapest

Sämsta minne: När jag tjuvstartade på Sum Sim Region 2016

Antal simpass per vecka: Åtta simpass

Antal landträningar per vecka: Tre gympass

Uppladdning inför tävling: Äter, sover bra och tar det lugnt

Tips för att nå toppen inom simning: Ha kul!

Vem har betytt mest under din simkarriär? Min familj och mina tränare

Om du inte skulle hålla på med simning, vad skulle du göra då? Friidrott

Tankar under träning och tävling: Ibland har jag bra fokus och ibland är tankarna någon helt annanstans

PERSONLIG FAKTA

Namn: Emelie Linnea Fast

Född: 20 februari 2004

Bor: Huddinge

Familj: Pappa Torbjörn, mamma Birgitta, tvillingbror Anton

Musiksmak: Pop och svensk musik

Bästa egenskapen: Lättlärd och bra på att lyssna

Sämsta egenskapen: Envis

Äter helst: Pasta

Äter aldrig: En riktigt saftig köttbit

Bästa serien: Gilmore Girls

Bästa filmen: Notting Hill


Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Marklyft gånger tre

Nästa artikel

Snyggare simhopp