Förbundskaptenens SM-vecka

SM-veckan samlar stort som smått inom svensk idrott. I år föll lotten på Umeå och nu, några dagar efter, har simlandslagets förbundskapten Martina Aronsson landat hemma igen. Martinas SM-vecka bjöd på folkfest, en riktigt varm simhall och lite finslip inför VM!

Hon har precis sträckkört från Umeå till Stockholm och blandar ”är aningen trött” med ” det är väldigt fint längs kusten”. Martina Aronsson är förbundskapten för simlandslaget och har under sin vistelse i Umeå hängt med på all simning, så klart, men även hittat inspiration på basketplanen. 
– Jag kollade mycket på streetbasket i Umeå, vilket var riktigt kul! Jag är mycket imponerad över hur basketförbundet med bland annat musik och riktigt proffsiga speakers har gjort basketen mer publikvänlig. Där har vi som representerar andra idrotter mycket att lära, säger Martina. 

Men simningen är i alla fall största sporten på SM-veckan. Hur märktes det i Umeå?
– Simningen har flest utövare på plats, vilket gör att man möter simmare över hela stan. Och sen att tävlingarna sträcker sig över hela fem dagar, så klart. 

Flest utövare, alltså, men visst saknades det en del simmare?
– Vi saknade hela 17 juniorlandslagssimmare och sex VM-simmare, faktiskt.

Hur kom det sig? 
– Simmarna lägger sin egen plan och i år passade SM-veckan dåligt in i planeringen inför VM för en del.  

Hur upplevde du arrangemanget i Umeå? 
– Riktigt bra, mycket imponerande! För simningens del var det dock extremt varmt under några dagar. Simningen var ju förlagd inomhus i år.

Blev det bra att ha det inomhus, tycker du?
– Resultatmässigt blev det bra. Emil Hassling, Victor Johansson, Elias Persson, Oscar Hoff, Albin Lövgren, Hanna Bergman, Sofia Åstedt, för att nämna några, alla levererade! Men samtidigt, kör man simningen inomhus kommer festen av sig lite. I alla fall om man jämför med förra årets folkfest i Linköping.

Blev det några rekord i bassängen?
– Säsongs- och personbästa blev det en del av, vilket alltid är kul att se.  

När vi ändå pratar om rekord så slogs det ju ett stort sådant på SM-veckan i år: bästa juniorklubb fick över 1000 poäng!
– Det stämmer. Malmö vann bästa juniorklubb med över 1000 poäng och Jönköping vann bästa seniorklubb. Båda gjorde det riktigt bra, stort grattis till båda! Detta koncept, bästa klubb, kan dock utvecklas ytterligare, tycker jag. Det är något som kan diskuteras inom STP, säsongs- och tävlingsplaneringen, framöver. 

Nu blickar vi framåt. Det är bara några dagar kvar innan du och simlandslaget drar till Japan och 2023 års stora happening VM. Hur ser planen ut?
– Vi drar igång maskineriet den 12 juli. VM börjar först den 23 juli, men 12-14 juli kör vi precamp i Eskilstuna. I Japan landar vi den 15 juli, dryga veckan innan tävlingen drar igång, säger Martina.

Jag kommer nu ställa den där frågan som man aldrig får något rakt svar på: hur många medaljer tar Sverige i Fukoka? 
– Vi har fem till sex medaljchanser, enligt mig. Förra året tog vi fyra, bland annat första herrmedaljen på 15 år genom Erik Persson. Och vi siktar inte på färre i år. 

Sista frågan, Martina: När får du semester? 
– I augusti. Det blir tre veckor i Japan innan, vilket är riktigt roligt! Och jag kan avsluta med att säga att jag har världens bästa jobb!

Bonus! Du har väl inte missat Aquapodden med Martina Aronsson? Det var några månader sedan, men Martinas syn på ledarskap, hur en dag på jobbet ser ut och hennes bästa simminne står sig!

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

I simidrottens tjänst

Nästa artikel

Sum-Simmarens nya kläder