Eldsjälen

Zainab Huro hjälper barn med invandrarbakgrund till simhall och simkunnighet. Det har hon gjort med sådan passion att hon utsågs till Kalmar simsällskaps Eldsjäl år 2023. Men jobbet är viktigare än utmärkelsen och Zainab är långt ifrån klar.

När Zainab Huro kom till Sverige och Kalmar från Syrien kunde hon inte simma. I Syrien finns inte simkunnighet som en del av läroplanen, men det gör det i Sverige. Så när hon sedan blev mamma – Zainab har tre döttrar – var det dags att sätta barnen i simskola. Och det var även dags att själv bli simkunnig.
– Kalmar simsällskap är vår förening. Det är där mina barn började i sommarsimskola och sen anmälde vi oss till fortsättningskurser. Alla mina flickor har gått den vägen och två av dem jobbar idag som simtränare medan min yngsta går på teknikskola och tävlar i Microsim, säger Zainab och fortsätter:
– Hon tyckte det var läskigt innan första tävlingen, men nu vill hon inget annat än att tävla!


Zainab har kurdiska som modersmål och jobbar sedan många år på Axel Weüdelskolan inom SFI, Svenska För Invandrare. Här har hon dagligen kontakt med elever, många av dem föräldrar, som har samma behov som hon själv hade.
– Mina raster och luncher går ofta åt till att lära mina elever att anmäla sina barn till en simskola. När man väl är med där är det lättare att ta det vidare, ta nästa steg. Detta ingår egentligen inte i mina arbetsuppgifter, men samtidigt stämmer det väl överens med SFI:s tankar runt att alla ska integreras. I det avseendet fyller simkunnighet och så klart även föreningslivet en viktig funktion.
– För jag vet hur det är. Jag kom till Sverige och kunde inte simma, men här är det vatten överallt. Både jag och min man var icke-simkunniga, men vi ville att våra döttrar skulle lära sig.

”Mina döttrar tränar mig nu” har du sagt i en intervju i tidningen Barometern. Hur funkar det i praktiken?
– Jag är i den lilla bassängen fortfarande och det är mina döttrar som tränar mig. Jag har lärt mig flyta och simma korta sträckor. Jag var rädd i början, men är nu helt trygg i den lilla bassängen. I den stora bassängen håller jag mig i närheten av mina döttrar, men det börjar släppa mer och mer även på djupt vatten, säger Zainab.

Har din man också lärt sig simma?
– Jag är lite säkrare i vattnet och har övat mer, men att han är på god väg. Det är lättare när man kan vara med sina barn när de är små, i en grund bassäng, men barn lär sig fortare än vuxna och då måste även vi föräldrar våga oss ut på djupt vatten.
– Det går även att jämföra språkutveckling med simkunnighet. Barn lär sig mycket fortare än vad vi vuxna gör. Och så plötsligt kan barnen kommunicera eller simma och man har inte hängt med själv, säger Zainab.

Är du även aktiv inom Kalmar simsällskap?
– Jag är aktiv som funktionär vid tävlingar, exempelvis med Microsimmet. Sen hjälper jag även, på plats, barn med invandrarbakgrund att anmäla sig till exempelvis simskolan. De som håller i själva undervisningen sen är bland annat mina döttrar, inte jag. Och minst en gång i veckan är vi i simhallen, vanligtvis hela familjen. Då är det simskola och simtränaruppdrag först för döttrarna, men sen stannar vi kvar tillsammans.

Finns det vuxensim i Kalmar?
– Javisst. Jag gick i vuxensimskola för några år sedan, men har inte hunnit följa upp det. Och på SFI har vi en orienteringskurs som heter Språkutveckling genom Hälsa. I den ingår tio tillfällen i simhallen och då är även jag med. Då ser man också att det, förutom simkunnighet och språk, även handlar om att kulturen i simhallen kan uppfattas som ny. Och en annan sak som handlar om vatten och simkunnighet är att många som flytt och invandrat har tagit över havet, och kanske har dåliga erfarenheter av vatten, berättar Zainab.

Zainab Huro blev utsedd till Kalmar Simsällskaps Eldsjäl 2023. Det kom som en total överraskning när speakern vid ett av årets fyra Microsim ropade upp hennes namn.
– Jag visste inget och du vet hur det låter på en simtävling. Det var massor av publik och ljud överallt, men plötsligt hörde jag mitt namn ropas upp, följt av applåder. Det är så klart kul att det uppmärksammas, men oavsett utmärkelser så brinner jag för simkunnighet och för integration. För detta är även ett sätt att närma sig varandra, vilket jag tycker är oerhört viktigt, avslutar Zainab Huro.

Taggar:
Föregående artikel

En städad kust

Nästa artikel

Löpning för simidrottare