För kärleken till sporten

Du ser honom på stora tävling som Swim Open och SM, men hans tävlingskläder skiljer sig en aning från övriga simmare. Adam Karlsson är nämligen alltid iklädd dubbla och högt sittande badbyxor. Anledningen är lika enkel som genial – och aningen våghalsig. Adam simmar nämligen med stomi.  

Det är en dryg vecka in i april, våren startar aningen osäkert och Swim Opens fyra dagar är över. Det gick bra för Adam Karlsson, som tävlar för Spårvägen och simmade runt sina personbästa i samtliga grenar. Och det är några grenar han deltar i: 200, 400 och 800 meter frisim samt 50 och 100 meter fjäril.
– Och jag var ledig förra terminen, tränade och tävlade inte alls. Men nu satsar jag för fullt på SM i sommar, säger Adam. 

Så långt låter allt normalt, visst? Men det är det inte riktigt. Adam simmar nämligen med dubbla badbyxor, varav ett par är omsorgsfullt sönderklippta, anpassade och högt uppdragna. Anledningen stavas stomi, vilket innebär en öppning i magens vägg, skapad genom en operation.
– År 2016 fick jag min diagnos, som heter ulcerös kolit. Det innebar att jag hade en kronisk inflammation i tjocktarmen och behövde en massa behandlingar i form av kortison, tabletter och intravenös medicin. Det pågick i ett antal år, berättar Adam och fortsätter:
– Min mage hade funkat dåligt och gjort ont under en längre tid innan detta, men i och med diagnosen blev det avgjort. Sen kom nästa steg, i oktober 2021. Det var då jag fick min stomi.

I Adams fall innebar operationen att han tog bort hela tjocktarmen. Två centimeter nedanför naveln, lite till höger, har han nu en direktkoppling till en stomipåse. Under den sticker en bit av tarmen ut ur magen. Det hindrade dock inte Adam från att fortsätta med träning och tävling. Kärleken till sporten övervann det medicinska.  
– Jag simmade först med gördel, som jag placerade över påsen för att den inte skulle fladdra runt. Men gördeln åkte ner, trillade av, höll inte för vändningar och frånskjut. Jag testade då att bygga ett hjälpmedel av ett par trasiga tävlingsbadbyxor jag hade hemma. Sedan dess har jag förfinat designen en aning och nu är jag inne på badbyxa nummer åtta, tror jag, berättar Adam. 

Så nu tävlar du i dubbla badbyxor?
– Det stämmer. Jag drar upp ena paret till naveln och har de andra som vanligt. 


Var det alltid självklart för dig att fortsätta med simningen trots din operation? 
– Det var lite gambling. Det handlar ju om att sätta hälsan först, så klart, och att jag kan hålla mig frisk. Men jag ville fortsätta simma och fick testa mig fram, hitta en fungerande lösning.

Hur har du känt för att visa dig så avklädd, som man ju är i simning, med din stomi?
– Jag har alltid varit blyg och nog har jag sett att vissa kollar, men klubben har hjälpt mig och likaså mina simmarkompisar. Det har varit helt avgörande för mig. Jag har inte varit ensam i detta, säger Adam. 

Är stomi den enda lösningen på din diagnos och är den operation du gjort nu final?
– Jag har tagit hela min tjocktarm, så den är kastad. Men jag har två val, enkelt förklarat. Det ena är att ta bort min ändtarm och göra min stomi permanent. Ändtarmen är liksom inaktiv nu, hänger inte ihop med övriga systemet, vilket kan leda till problem. Alternativ två är att bygga en ny tjocktarm av min tunntarm. Det finns dock en risk för att den inte funkar som den ska, och då får man gå tillbaka till stomi. Vi får se vad jag väljer, säger Adam. 

Framöver då, Adam, vilka distanser ser vi dig i på SM i sommar?  
– 200 och 400 frisim definitivt, men kanske även 800. Om jag kvalar på 100 frisim blir det även det samt förhoppningsvis någon lagkapp. Och eventuellt några fjärilsdistanser. Jag siktar på att vara med i en gren per dag. Det kommer bli kul, vi har en bra trupp i Spårvägen, avslutar Adam Karlsson. 


Bilder: Simon Hastegård, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Löpning för simidrottare

Nästa artikel

#35: Tävlingsregler för barn