Simning i öppet vatten.

Testa öppet vatten – tipsen och prylarna

På sommaren, om man har lite tur, kan vattentemperaturen även här i Sverige bli så pass hög att många börjar längta efter att testa på att simma i öppet vatten. Inte bara bada, utan faktiskt använda sjön, havet eller älven till träning. Du behöver inte heller åka långt bort, de flesta i Sverige har nära till ett vattendrag av någon form. Vi har ju trots allt ungefär 100 000 sjöar i landet.

Att simma med himlen som tak och naturen inpå kroppen är fantastiskt men det finns några saker du bör tänka på innan du byter bassäng mot öppet vatten.

5 saker att tänka på när du simmar i öppet vatten

  • Simma aldrig ensam. Det spelar ingen roll hur duktig du är på att simma, det oväntade kan hända och det är väldigt viktigt att ha någon som håller koll på dig, från vattnet eller från land. 
  • Håll dig nära stranden. Inte bara för att det är säkrare att vara nära stranden om det skulle hända något, det är också lättare att navigera. Tänk på att vattnet är mörkare än i bassängen och det finns inga linjer på botten att följa. Håller du dig nära stranden kommer du inte heller ut i farleder där båtar åker. 
  • Se till att synas. Det bästa sättet är att ha en färgglad badmössa när du simmar, men du kan komplettera med en boj i en stark färg (se inköpslistan). Det är viktigt för att båtar och vattenskotrar ska se dig men det blir också lättare för din simkompis att hålla koll på var du är. 
David Brandl med en exemplariskt färgglad badmössa.
  • Använd våtdräkt. När vattnet har blivit varmt är det lockande att inte ha våtdräkten på när du simmar, men tänk på att den inte bara håller dig varm, utan också ger dig lite extra flytkraft.
  • Börja lite blygsamt. Att simma i öppet vatten är ofta betydligt jobbigare än att simma i bassäng. 

5 öppet vatten-prylar värda att investera i

Säkerhetsboj – bra för din säkerhet och dina värdesaker.
  1. Våtdräkt. Du har inte bara våtdräkten för att hålla dig varm, den ger dig också extra flythjälp vilket är skönt och ger mer säkerhet eftersom den håller dig flytande om något händer. 
  2. Simglasögon. Det fungerar bra med vanliga simglasögon, men det finns glasögon speciellt anpassade för öppet vatten. Linsernar är då ofta lite större för att du ska få bättre sikt både under och över ytan. Se till att glasögonen passar ordentligt så att det inte glipar och kommer in vatten. 
  3. Badmössa. Ska du simma i öppet vatten är en badmössa ett måste, inte för att du ska ha ordning på håret, utan för att du ska synas. Badmössan ska ha en stark färg. 
  4. Säkerhetsboj. Du fäster bojen runt magen och så flyter den på ytan så att du blir mer synlig för båtar. En bonus är att du kan ha dina värdesaker i bojen när du simmar. 
  5. Paddlar och simfötter. Det här är så klart valfritt, men om du ska slåss mot vågorna så kan åtminstone paddlar för händerna vara sköna att ha. Tänk på dem som simhud mellan fingrarna. 

Foto: Adobe stock, Philipp Brem/Bildbyrån

Föregående artikel

Våga ta steget till swimrun!

Nästa artikel

5 öppet vatten-lopp att ha på din bucketlist