Michael Phelps – mästarnas mästare

Förtrollningen och fascinationen kommer aldrig upphöra. Nu var det några år sedan Michael Phelps hoppade upp ur tävlingsbassängen för gott, men inget kan ta ifrån honom att han är världens mest kompletta simmare och framgångsrika olympier genom tiderna. Här är mannen, myten, legenden i siffror.

201

Så många centimeter är hans vingspann – det finns en anledning till att han kallas flygfisken… Hans räckvidd är alltså nio centimeter längre än hans redan respektabla höjd över havet (vanliga dödliga brukar ha samma räckvidd som höjd, ungefär). Vingspannet var till hjälp den gången han knep OS-guldet på 100 meter fjäril framför serben Milo Cavic, med blott en fingertoppslängd. 

Det går att nörda ner i hans genetiska förutsättningar. Men hur vi än vrider och vänder på det har han sjukt bra teknik och mekanik, och har jobbat oändligt hårt för sin status som legendar.

7,1

Så många kilometer i timmen är hans toppfart vid 100 meter fjäril. Det kan jämföras med toppfarten vid världsklasscrawl som ligger runt 8,54 kilometer i timmen.

193

Så lång är världens mesta amfibiemänniska. Han har korta ben: hans underkropp matchar proportionerna hos en man på 180 centimeter. 

48

Så lyder hans skostorlek (har du märkt att Michael Phelps också har ruskigt stora händer?). Men mest imponerande ändå är nog Ian Thorpes fenlika fötter: hans skostorlek är 53.

15

Så många grader mer rörlighet i fotleden har Michael Phelps jämfört med andra elitsimmare. Rejäl snärt i bentagen, alltså. Han uppvisar också överrörlighet i knän och bröstrygg.

Rörliga och stora fötter, rörliga knän och en rörlig bröstrygg kan vara några av svaren på framgångsgåtan Phelps.

38

Antalet slag per minut som Michael Phelps hjärta tog i vila när han var i tävlingsform. Genomsnittet för en vanlig, frisk människa är cirka 70 slag per minut. Starkt hjärta!

34

Hans personbästa i pull-ups. Om du vill knäböja tyngre än han ska du slå cirka 174 kilo. 

5,6 

Mmol/mol – så lite mjölksyra hade han efter världsrekordet på 100 meter fjäril under 2003. Det är bara hälften av vad hans konkurrenter i banorna intill ackumulerar.

Mjölksyra under fjärilssimmet? Skulle inte tro det.

15

Äldre än så var inte Phelps när han satte sitt första världsrekord. Han simmade OS samma år.

4:03:84

Tiden på hans makalösa rekord på 400 meter medley, från OS i Peking 2008 då Phelps slog sitt eget världsrekord med två sekunder (!). Rekordet står sig än idag, tacka vet vi mjölksyratålighet. 

28

Så många olympiska medaljer har Michael Phelps vilket han inkasserat från fem olympiska spel. 23 av dessa är guld – om Phelps var ett land hade han varit det 32:a mest guldtäta landet.

Det var visst inte alls tråkigt att vinna guld i 100 meter fritt på OS i Rio. Det var ett av hans fem guld under de Olympiska spelen.

2168 

Så många år gammalt är rekordet som Michael Phelps slagit: vi snackar kategorin ”flest individuella OS-medaljer”. Den tidigare rekordinnehavaren hade sin storhetstid innan Kristi födelse, löparen Leonidas av Rhodos hade tolv individuella OS-medaljer.

Bara fyra simmare har mer än fem olympiska guldmedaljer. Om du tar de sex mest välmeriterade simmarna efter Phelps, och summerar deras individuella guld så blir det 13. Precis lika många som Phelps vunnit själv.

Text: Josefin Strang

Foto: Bildbyrån

Föregående artikel

Mobilitetsträning för simmare

Nästa artikel

Hitta din bassängform i löpspåret