Greta Johansson – doldis med guldglans

Det är bara två svenska kvinnor som har gjort det – tagit hem ett OS-guld i simhopp. Ulrika Knape känner du säkert till, men har du någonsin hört talas om Greta Johansson? Om inte så är det hög tid nu, hon var nämligen en riktig pionjär, väl värd att uppmärksammas.

Inte nog med att Greta Johansson som 17-åring, tog guld på hemmaplan under ”Solskensolympiaden” i Stockholm 1912, det gjorde henne också till den första kvinnan någonsin att ta hem ett guld i simhopp. Det förklaras helt enkelt med att det var det första året då kvinnor tilläts att tävla i simning och simhopp. IOK tryckte på för att kvinnorna skulle få vara med och tävla, men många var emot. Bland annat hävdade en svensk idrottsläkare att pressen under tävlingarna kunde göra kvinnor både sterila och hysteriska. Detsamma gällde tydligen inte männen.

Tjejerna fick lära sig simhopp på egen hand

Greta Johansson var uppvuxen i Eldkvarn, en stor kvarn i centrala Stockholm som stod på samma plats där stadshuset står idag. Hon hade lärt sig att simma och hoppa simhopp i Strömbadet, ett kallbadhus vid Riddarholmen där folkskolelever kom in gratis.

Trots att tjejerna fick träna på egen hand – det var bara pojkar som fick träning i simning – stod det snart klart att Greta var något utöver det vanliga. Hon vann som 15-åring SM i simning och simhopp och 1912 var det dags för det stora eldprovet – OS på hemmaplan.

Greta var yngst i startfältet när hon vann uttagningstävlingarna, och när finalen gick av stapeln i Djurgårdsbrunnsviken hade samtliga domare den 17-åriga svenskan som etta. Den första guldmedaljen i simhopp till en kvinna var ett faktum och den gick till en svenska!

Efter guldmedaljen tog kärleken henne till USA där hon och maken Ernst Brandsten, som hon träffade under olympiaden 1912, blev framgångsrika simhoppscoacher på Stanforduniversitetet. Greta startade senare ett simhoppcentrum utanför San Fransisco som hon drev. Hon bodde kvar i USA till sin död 1978.

Men innan hon dog hann Greta Johansson träffa vår andra guldmedaljör i simhopp Ulrika Knape som tog guld 1972, 60 år efter Gretas guld. Ulrika Knape var liksom Greta Johansson 17 år när hon knep guldet.

Greta Johanssons man Ernst Brandsten var en minst sagt våghalsig simhoppare.

Visste du att…

Greta Johanssons man Ernst Brandsten gick inte heller av för hackor. Han slog igenom på andra sidan Atlanten när han visade upp halsbrytande dyk från master och broar. Han dök bland annat från 30 meter – alltså dök, med huvudet före! Han har berättat att han i hoppögonblicket inte visste om han skulle överleva dyket eller inte.

Vill du veta mer om Greta Johansson, och se filmer på henne när hon hoppar kan du titta på Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria av Jens Lind på SVT Play.

Foto: Bildbyrån

Föregående artikel

Fem snabba till Emilia Nilsson Garip

Nästa artikel

5 myter om parasimning