Ny utvärdering av domare ska ge mer rättvist konstsim

Ett nytt sätt att utvärdera domare inom konstsim ska göra bedömningarna mer rättvisa. Det är ett projekt som går under namnet STATS som ska hjälpa domare att själva se var deras svagheter finns för att kunna förbättra dem.

Oberoende utvärderare gör utvärderingar av domare vid tävlingar med hjälp av ett formulär där de jämför de enskilda domarnas poängsättning med reglerna i FINAs handbok. Domarna får sedan en klassifikation från G till A där A är den bästa.

Så här ser protokollet som utvärderarna använder ut.

Domarna kan tack vare de här utvärderingarna direkt få se om de avviker från hur de andra domarna har dömt och från FINAs handbok och dessutom se om det var ett enstaka misstag eller om det finns en mönster. De bedöms också för självständighet, att de använder scoreboarden korrekt och hur professionellt de uppträder under tävlingen.

Kanske upptäcker de ett mönster, att de ofta tappar fokus kring simmare nummer 30 i långa tävlingar eller att de dömer ojämnt när tävlingarna sker under viss tidspress. Det här hjälper domarna att kunna utvärdera sina egna insatser och se var de behöver förbättra sig.

Allt för att vi i framtiden ska få en så rättvis bedömning inom sporten som möjligt.

Du kan läsa mer om den nya utvärderingen här.

Föregående artikel

Caeleb Dressel om scarfen som betyder allt

Nästa artikel

Så känns det att dyka från 27 meter