Det händer i simmarkroppen vid träningsuppehåll

Nu när många bassänger är stängda kan det vara lockande att sätt träningen på paus. Det är ändå inga tävlingar att se fram emot, du får ändå inte simma och kan inte förbättra teknik eller simhastighet i vattnet och du kan inte träna med dina lagkompisar.

Men det här är en långdragen pandemi, vilket du förmodligen redan har märkt. Och om du bara sitter och väntar på att pandemin ska ta slut och du ska få komma tillbaka till din vanliga simträning är du på fel spår. I så fall kommer du att få simma i uppförsbacke när du drar igång igen.

Det händer nämligen grejer i kroppen när man är borta från träningen.

Det händer i kroppen när du vilar från träningen i 30 dagar:

  • Konditionen försämras, och det går ganska snabbt. Redan efter ett par veckor kan man märka skillnad. Det positiva är att det går att hämta igen ganska snabbt om inte uppehållet blir för långt.
  • Du tappar i muskelmassa. Du tappar styrka långsammare än du tappar kondition, men efter någon månad har det blivit en skillnad. Är du vältränad kommer du att märka skillnad snabbare än om du inte har lika mycket muskler.
  • Du mår sämre. I kroppen händer också en massa saker som du kanske inte direkt känner av, som att blodtrycket går upp. Men den mentala bilden är också viktig. Utan de signalsubstanser som kroppen skickar ut vid träning kan du känna dig nedstämd och deppig.
  • Du simmar långsammare. Inte bara för att dina muskler krymper och du får sämre flås, utan en portugisisk studie visar också att du får lägre frekvens i simtagen, vilket gör dig långsammare.

Jaha, så det är helt nattsvart då? Nej, så klart inte. Det viktigaste är att du rör på dig. Det behöver inte vara simning, det kan vara annan konditionsträning eller styrketräning. Vad som helst för att hålla igång kroppen. Som det är nu kanske du inte har så stora möjligheter att träna simning så att du blir en snabbare simmare, utan får fokusera på att inte tappa. Det har du igen när simningen kommer igång igen.

Föregående artikel

Fantastisk undervattens-promenad

Nästa artikel

Vattenpolo är säkraste lagidrotten för covid