Vinnande vego!

Vegetarisk kost när du är en växande och hårt tränande tonåring, funkar det? Vi kollade det och mycket mer med Linda Bakkman, författare till Vego i världsklass och moder till många olympiers kosthållning. Hon förklarar hur det funkar att äta grönt samtidigt som man satsar hårt på sin idrott.

Varför skrev du Vego i världsklass?

– I mitt jobb stöter jag på två utmaningar inom vegetarisk kosthållning och träning. I det ena fallet är det tränande personer som vill lägga om sin kost mot att äta mindre eller inget kött. Det innebär utmaningar, både praktiskt och kunskapsmässigt. Boken ska ge båda – kunskapen och verktygen för hur du får i dig tillräckligt med energi och näring med vegetariska måltider för att dessutom kunna träna hårt. Sen finns det den andra kategorin: de som inte tror att det går att leva utan kött om man tränar hårt. Då får vi istället normutmana köttet, ge svar till oroliga föräldrar och avfärda de vanligaste myterna.

När du inte skriver böcker, vad för du då?

– Jag jobbar som näringsfysiolog inom Sveriges Olympiska Kommitté.

Mer om Linda Bakkman:
Gör:
Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap
Tränar gärna: Utomhus. Jag gillar löpning, paddling och cykling i naturen
Äter helst: Vegetarisk lasagne är en ny favorit.
Äter helst inte: Blodpudding.

Du träffar alltså olympier och blivande olympier och vägleder dem till rätt kosthållning? Kul! Men reder den här boken ut begreppen runt vegetarisk kost?

– Absolut. Exempelvis vad det innebär att äta vegankost, vad lakto-ovo-vegetarian är, med mera. Sedan slår iv bål på en del myter om vad som faktiskt är nyttig mat och för vem.

Vego funkar fint för dig som satsar på din idrott

Kan man äta vego och vara en hårdtränande växande ungdom?

– Det funkar utmärkt att äta vegetariskt. Vi uppmuntrar alla att äta mer vegetariskt, men jag tycker inte att det behövs någon etikett.

Etikett?

– Ja, fokus ligger ofta där. Man blir vegetarian, man blir vegan. Vårt budskap är att vi alla ska äta mindre kött, att det finns alternativ. Alla kan äta fler vegetariska måltider – för det behöver man inte vara vegetarian. Det vegetariska köket behöver också utvecklas för att passa för fler – det behövs alternativ och recept på god, matig, mättande vego-mat, som ger energi till träning. Och det är precis vad boken ger!

Koll på proteinkällor, får man det som läsare?

– Ja, absolut. Men läsarna får också veta att det i huvudsak inte är proteinet som är en utmaning.

Vilka ät utmaningarna då?

– En av de svåraste sakerna med vegetarisk kost är att få i sig tillräckligt med energi. Grönsaker och baljväxter innehåller mycket fibrer och även mycket vatten. Då måste man äta mer för att få i sig en tillräcklig mängd energi. En grönsallad med bönor fungerar inte för den som tränar hårt. Poängen med Vego i världsklass är att vi ska ha tillräckligt med energi i våra presenterade maträtter – och över 120 recept i boken har just detta.