Lindberg: ”I grund och botten handlar det om att det ska vara kul”

Anna Lindberg har ännu inte lämnat simhoppsvärlden. I en intervju med Dagens Nyheter i söndags berättar hon om sin nya roll inom förbundet, sin syn på barnidrott och simhoppets utveckling framåt. 

Numera tituleras Anna Lindberg som utvecklingsansvarig. I intervjun berättar Lindberg att hennes nya roll handlar om att skapa miljöer för alla typer av ambitioner inom sporten. I rollen ingår också den återkommande kontakten med de aktiva, olika föreningar och tränare. 

– De som vill hoppa bara för att det är kul, och som är nöjda med att vara där någon gång i veckan, ska kunna göra det. Men vi måste också skapa ett system som gör det möjligt att förvalta och ta hand om dem som verkligen vill något med sin idrott, säger hon till DN. 

Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Tävlandet – en komplex fråga

Mycket av dagens barnidrott handlar inte om själva målet. Att vinna eller förlora är inte något som man förhåller sig till lika mycket som innan. Lindberg menar att frågan är komplex men att det finns vissa fördelar med ett sorts tävlande. Hon menar att själva tävlandet synliggör det slit som idrottare går igenom för att hamna på de nivåer som de presterar på, vilket enligt Lindberg är bra.

Men, hon ser det också som en del av livet i stort. Alla kommer möta fram- och motgångar, sorg och glädje. Istället för att stoppa barn från att tävla, menar Lindberg att man borde se över hur man pratar och diskuterar om själva tävlandet.

– Både när det gäller ledarskapet och föräldraskapet har man sett brister i de flesta idrotter. Det är där som jag tror att de största problemen finns, säger Anna Lindberg 

Utvecklingen framåt

Och det finns utvecklingspotential inom sporten. Lindberg säger att det finns ett gäng riktigt duktiga simhoppare redan, men att det fortfarande finns potential att utvecklas. Ett exempel är landträningen som hon menar är ett måste för hur sporten har utvecklats internationellt. 

– Som sporten har utvecklats internationellt är det en nödvändighet med en god fysik. Där har vi fortfarande en del att jobba på, säger Anna till DN.

Lindberg debuterade i OS 1996 som 14 åring och har under sin långa karriär kammat hem sex EM-guld. Efter simhoppskarriären har hon fortsatt varit aktiv inom förbundet i olika roller. Hennes OS-start i London 2012 blev Lindbergs femte och sista i karriären.

Den stora bilden är från när Anna hoppade i London-OS 2012.

Taggar:
Föregående artikel

Har du koll på dopningkontroll?

Nästa artikel

Vinnande vego!