Från Oaxen till Öregrund med Jari!

Jari Cennet Tammi är 62 år gammal och bor i vanliga fall i Las Palmas. Där driver han The Reef Swim Camp, som på grund av covid får hålla stängt för tillfället. 

Men trots pandemitider, ligger han inte på latsidan för det. Nej nej. Tvärtom! Han planerar att göra en solo swim på hela 276 kilometer med start den 10 juni. Simningen sker i samarbete med Skärgårdstiftelsen som han också gör en insamling åt. Vi har pratat med Jari Cennet Tammi om hur idéen uppkom och varför han gör detta.

Jari började simma när han var tio år gammal och höll igång det fram till han var femton. Under 80-talet hade han ett par återfall med Mastersimning.

– Jag tog upp simningen igen efter 30 år när jag flyttade ner till Las Palmas. Med mina båda knän i dåligt skick var poolen inget alternativ, nu har jag proteser i bägge knäna, säger Jari. 

Jari Cennet Tammi som i vanliga fall driver The Reef Swim Camp i Las Palmas.

Och nu ska du simma 276 km i öppet vatten i sommar, hur kom du på idén?

– Ja, den växte fram under höst och vinter när simhallarna har varit stängda på grund av pandemin, vilket gjorde att jag tappade min form. Under alla år som jag simmade i öppet vatten i Las Palmas har jag haft arytmi (ett tillstånd där hjärtat inte följer normal rytm). Detta har gjort att jag alltid fått vika ned mig när jag simmade med mina yngre vänner. Men jag sa att när jag gjort min ablation (ett ingrepp där de elektriska signalerna som orsakar besvären, blockeras) så kommer jag att slå er, säger Jari.

Den 15 april 2020 fick Jari sin ablation, men slog inte riktigt sina vänner innan han flyttade hem till Sverige i juli 2020. 

– Jag ska flytta tillbaks i september och då vill jag inte komma hem i sämre skick än när jag lämnade Las Palmas, säger Jari. 

Simningen är uppdelad på 3 x 3 kilometer per dag, totalt 9 km per dag. Rutten beräknas ta 30 dagar. Detta har inte varit möjligt att genomföra tidigare då det saknats utrustning för att kunna göra en ensam simning utan följebåt. Starten tar vid i söder på Oaxen.

Jari har lagt rutten i det yttre havsbandet utefter vart det finns skärgårdshandlare. Med totalt 92 stopp är slutdestination är i Öregrund. Syftet med simrutten är att bredda och öppna upp ett helt nytt segment av simmare som kör öppet vatten med simcamping.  

Den planerade rutten med 92 stopp.

För att navigera sig genom rutten kommer Jari använda sig av Marlin Swim Meter. Genom denna kommer Jari att få feedback i realtid om viktiga simningsparametrar som slagfrekvens och navigationsinformation. Genom ett headset får han informationen direkt, utan att störa hans rörelse. På frågan hur man transporterar sin mat och vatten under rutten, svarar Jari att han kommer använda sig av Ruckraft, vilket är som en uppblåsbar flotte med en dry bag. I dry bagen kan man förvara allt som man vill hålla torrt under sin tid i vattnet. 

Om man vill följa dig under ruttens gång, hur gör man då?

– Jag kommer ha en Trative GPS. Genom en app kan man följa mig i realtid.

Jari kommer även att uppdatera Facebook dagligen för att berätta hur hans dagar har utvecklat sig.

Den långa simturen startar den 10 juni och förväntas pågå i 30 dagar.

Taggar:
Föregående artikel

Alla simidrottares drömpåskägg!

Nästa artikel

Öron ❤️ poolvatten = inte sant