OS-peppen: Sara Junevik

Som en av de sista att tas ut till OS-truppen blev Sara Junevik uttagen. Vi har pratat med henne för att få veta hur det känns att äntligen få en OS-plats klar.

Visst får du starta i OS, Sara!

Den 30 juni, med 23 dagar kvar till invigningen av de olympiska spelen kom beskedet: Sara Junevik får en plats i OS-truppen.

Även om det var i de sista skälvande sekunderna som OS-platsen för Sara Junevik blev klar är hon inte helt novis på det med OS. 2018 kammade hon 18 år gammal hem ett junior-OS-guld på 50 meter fjärilsim. På samma distans simmade hon också final på EM i våras. Men självklart är det en helt annan sak att få kliva in i OS-truppen i senior-OS. Och Sara själv är lättad nu efter att ha fått vänta in i det sista:

– Ulrika Sandmark (förbundskapten, red. anm) ringde mig. Jag gick ju och väntade men visste inte om det skulle vara ett roligt samtal eller ett ledsamt samtal att få. Det kändes så roligt att de hade förtroende för mig.

Till slut var det Sara Juneviks laginsats på EM i Budapest i maj som avgjorde. Där gjorde hon en grym tid och visade att hon var OS-redo. Det finns ett helt gäng tjejer som har visat god form under året och som har varit i närheten av att få åka till OS i Tokyo.

– Det gäller att se till lagets bästa och tänka ”Kommer vi att gå till final med det här laget?”. Nu finns det dessutom nya regler som säger att om man skickar en lagsimmare så måste den personen starta, annars blir hela laget diskat. Så man måste ju vara säker på att det lag de tar ut är det lag de också vill ska starta, säger hon.

Men att få beskedet om en OS-plats så här sent kan ju också vara svårt. Är man tillräckligt förberedd för en start? Men för Sara är det inte tu tal om saken.

– Jag är definitivt redo! Vi drog igång träningen direkt efter EM. Den tiden stod ut lite, så vi har hållit igång träningen som om det redan var klart att jag skulle få åka till OS. För att kunna simma lika bra igen.

Bakom maskerna döljer sig lagkappslaget på 100 meter fritt från EM i Budapest i våras.

Som lagsimmare hänger framgångarna på så mycket mer än bara en simmare. Sara Junevik har höga förväntningar på sig själv och sin egen simning och vill komma till Tokyo och simma på den tiden hon hade på EM eller snabbare.

– Jag vill visa att jag var rätt person att skicka på OS. Och jag känner mig verkligen som en i laget och det är skönt att jag har tre tjejer i laget som är så otroligt duktiga och rutinerade. De är bekväma i situationen. Jag är så glad att få simma med Sarah, Louise och Michelle.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

OS-peppen: Videointervju med Erik Persson

Nästa artikel

OS-peppen: Videointervju med Sophie Hansson