Ukrainakriget: Viktig arena för simning i Charkiv förstörd

Under de här dagarna är det svårt att tänka på annat än situationen i Ukraina. Den humanitära katastrofen gör att idrott känns perifert och kommer i andra hand. Däremot är idrotten i det här kriget ett vassare vapen är kanske någonsin tidigare. Idrottsvärlden har gått samman på ett kraftfullt sätt och markerat mot Ryssland och inte minst mot Putin personligen. Vad det kan komma att innebära i det långa loppet är svårt att säga, men det är en prestigeförlust för den idrottsälskande Putin.

Och kriget i Ukraina fortsätter. I dagarna träffades en simarena i Charkiv av rysk flygbombning. Den arenan var tänkt att användas för VM-kvalen i Ukraina nu i början på mars, tävlingar som av förklarliga skäl inte gick att genomföra.

Och i Uppsala finns den ukrainske simtränaren Vitalik Gaponov som kommer från just Charkiv. Han berättar för Dagens Nyheter att hans pappa, som också är simtränare, som vanligt tränade simning i arenan den 23 februari, dagen före invasionen.

– Pappa jobbade som tränare på samma ställe i 44 år, berättar han för DN.

Nu har Vitalik Gaponovs pappa, mamma och syster lyckats fly till Rumänien, men framtiden är förstås minst sagt oviss. Frågan är om pappan någonsin kommer att coacha simning som tidigare.

För Vitalik Gaporov, som blev huvudtränare för Upsala simsällskap 2013, har jobbet som simtränare hjälpt honom under de senaste veckornas oro:

– Det har varit bra att ha något annat att tänka på. Det har gett mig ny energi, säger han.

Vill du hjälpa till?

  • Akut flyktinghjälp via UNHCR: Plusgiro: 90 01 64-5 / Swish: 900 16 45 
  • Hjälp via Röda korset: Bankgiro: 900-8004 / Swish: 900 80 95
  • Hjälp via Läkare utan gränser: Plusgiro: 900603-2 / Swish: 900 60 32

Foto: Bildbyrån. På bilden ser du ukrainske stjärnsimmaren Mykhailo Romanchuk som själv har lagt ut en bild på förödelsen i Charkiv på sin Instagram.

Romanchuk har erbjudits att komma till Italien, för att bo hos konkurrenten och vännen Gregorio Paltrinieri men har tackat nej. Han vill inte lämna Ukraina, som situationen ser ut nu. När invasionen var ett faktum la han ut en bild på sig och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och texten: ”Hela Ukraina är med dig” på Instagram.

Bilder från Mykhailo Romanchuks Instagramkonto.

Taggar: