Fem tips för 5K


Är du simidrottare är det ingen match att springa fem kilometer (5K). Men varför ska du göra det? Och hur kan du göra det mer effektivt? Här finns svaren – och en tid du kan ha i bakhuvudet när du springer. 

1. 5K är den perfekta distansen. Tar inte lång tid, är varken för kort eller för långt, kan springas i högt tempo eller intervallbaserat. Springer du vanligtvis längre distanser är 5K perfekt att använda för att förbättra dina kilometertider.

2. 5K belastar inte kroppen, som knän, höfter och benhinnor, lika mycket som längre distanser. 

3. Har du behov av att vara explosiv i din simidrott? Lite förenklat kan man säga att 5K i ett snabbare tempo bygger mer explosivitet än tio långsammare kilometrar. 

4. Gör dina 5K vara en perfekt avvägning mellan styrka, snabbhet och uthållighet genom att lägga in tempoökningar/intervaller under din löptur. 

5. Världsrekordet för damer är 14:06:62 och innehas av etiopiskan Letesenbet Gidey medan rekordet för herrar är 12:35:36, satt av Ugandas Joshua Kiprui Cheptegei. Riktigt snabbt alltså. Vilken tid får du? 

Bild: AdobeStock

Föregående artikel

Effektiva utfall

Nästa artikel

50 år sedan OS i München