SK Stimmet ställer upp för miljön

I morgon är det dags för SK Stimmet och andra idrottsföreningar att delta i initiativet Städa Halland, som anordnas av Städa Sverige och Länsförsäkringar i Halland. Initiativ bidrar till att tusentals idrottande ungdomar rensar Sverige på skräp. SK Stimmet kommer att spendera dagen på stranden. 

På lördag är det dags igen. Ungdomarna i SK stimmet har deltagit i initiativet Städa Sverige i många år.

– Vi har varit med så många gånger vi har kunnat, det är säkert i mer än 10 år nu, säger Annica Pettersson som är en engagerad förälder och ansvarig för samarbetet mellan SK Stimmet och Städa Sverige.

Förutom att göra en god insats för miljön ser Annica Pettersson fler fördelar med initiativet.

– Dels är det en insats vi vill göra för miljön. Det är ett bra sätt att lära barn och ungdomar om vikten av att hålla rent och plocka upp efter sig. Det är också ett sätt att lära sig om gemenskap och att vara med och bidra till klubben säger Annica Pettersson.

Alla lag eller klubbar som deltar erhåller ett bidrag till sin lagkassa. Bidraget kan användas till avgifter, cuper, utrustning eller gemensamma sociala aktiviteter.

– Det är ett sätt för alla att bidra till klubben och förstå att allting inte kommer gratis utan att man får hjälpa till för att det ska fungera, säger Annica Pettersson.

– För oss på Länsförsäkringar Halland är samarbetet med Städa Sverige ett utmärkt sätt att stötta det halländska föreningslivet. Att föreningarna kan göra nytta för miljön och samtidigt tjäna pengar till föreningskassan känns som ett vinnande koncept, säger Sofie Johansson, Hållbarhetsstrateg Länsförsäkringar Halland.

De som hjälper till från SK Stimmet är mellan 6–17 år gamla och alla hjälper till efter egen förmåga. Förra året samlade deltagarna i Städa Halland ihop drygt 2 ton skräp under städhelgen. 

– Vi hittar mycket småplast förstås, men det kan vara alla möjliga saker som folk lämnat kvar på stranden eller som spolats i land. Vi har hittat skor, däck, plankor och fiskespön. Ibland hittar vi saker som kommer från Danmark, då tänker man på hur långt skräpet färdats för att spolas upp här, säger Annica Pettersson.

Annica Pettersson menar att det är en uppskattad aktivitet för både stora och små. 

– De yngre gör det till en lek, medan de äldre ungdomarna brukar gå två och två och prata under tiden, säger Annica Pettersson.

Hon berättar att även föräldrar brukar ställa upp och att det blir en trevlig aktivitet även för dem.

– När barnen var yngre träffades man oftare på tävlingar och sådant. I takt med att barnen växer upp och klarar sig på egen hand så får vi föräldrar sakta men säkert avveckla oss lite också. Då är det extra trevligt att ses på en sådan här aktivitet, säger Annica Petterson och skrattar.

De brukar avsluta dagen med korvgrillning och samkväm tillsammans.

– Vi brukar alltid få fint väder och prognosen säger detsamma inför i morgon. Det blir en härlig dag, säger Annica Pettersson.

Foto: Privat

Föregående artikel

All din landträning

Nästa artikel

Bättre smoothies