Starkare axlar

Simmare är starka och bredaxlade, men samtidigt är axlarna skadedrabbade. Vi kollar närmare på hur du kan träna rätt med hjälp av Niklas Andersson, kiropraktor och personliga tränare. Här är hans bästa tips för starka och skadefria axlar!

Simning är av flera anledningar en hälsosam och skonsam sport och träningsform. Vatten är följsamt, stötar förekommer inte och kroppskontakt i form av tacklingar hör inte till vanligheterna. Men, så klart, skador förekommer. En av de vanligaste skadorna inom simningen är axelskador, så kallad simmaraxel. En skada som ofta uppstår på grund av överanvändning, bland annat mycket vanligt hos fjärils- och frisimmare.

Kiropraktorn och personliga tränaren Niklas Andersson, som har tolv års erfarenhet av idrottsskador, ger sina bästa övningar nedan. Han anser att det är viktigt som simmare att stärka axlarna, men även bröstmuskulatur samt stora ryggmuskeln.

Övning: Jorden runt
Ligg på mage med armarna längs sidorna av kroppen, med lätta hantlar i händerna. Gör ett rygglyft, lyft samtidigt upp armarna från marken och dra bak skulderbladen. Gör en stor cirkelformad rörelse likt ett fjärilsimtag, så att armarna hamnar rakt framför huvudet. Sitt ner i marken hela tiden. För sedan armarna tillbaka till utgångsposition. 
10 reps x 4 set

Övning: Pulldowns
Kan utföras med gummiband eller rep i dragmaskin. Fäst repet eller bandet högt upp, greppa tag med båda händerna. Böj lätt på knä och höft så att överkroppen står lutad i cirka 45 grader framåt. Dra ner repet/bandet med raka armar (ha lätt böjda armbågar) så att händerna hamnar utanför höfterna. Rörelsen liknar ett stakning med stavar, fast med raka armar. 
10 reps x 4 set

Övning: Pullover med hantel (se bild)
Lägg dig på en bänk med en hantel i händerna. Håll med båda händerna runt handtaget. Håll upp vikten mot taket med lätt böjda armbågar, svanka upp lite så att du ligger på skulderbladen. För sedan bak armarna över huvudet så att vikten rör sig mot golvet. Stanna när armarna är rakt ovanför huvudet, pressa sedan tillbaka så att vikten hamnar mot taket igen framför kroppen. 
10 reps x 4 set

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Superövningen squats

Nästa artikel

Vår vackra historia