Gustav Hökfelt – strax tillbaka

Landslagssimmaren Gustav Hökfelt har flera svenska rekord på sitt CV. Idag studerar han till läkare samtidigt som han rehabiliterar sig efter en axelskada. Hans mål är att vara tillbaka i bassängen – skadefri och stark – om några månader. 

Gustav Hökfelt är 28 år och bor samt är uppvuxen i Stockholm. Han tävlar för Simklubben Neptun och tillhör, sedan fem år tillbaka det svenska simlandslaget. Gustav hann prova på en hel del sporter under sin uppväxt, som fotboll, judo, klättring och innebandy, men simningen var det mest självklara.

– Jag är uppvuxen med ett landställe väldigt nära vattnet, så vattensäkerhet har alltid varit viktigt för mina föräldrar. Det var viktigt att jag skulle lära mig att simma ordentligt och började därför på simskola och vart sedan helt fast i simningen. Och det är jag fortfarande, säger Gustav Hökfelt.


Simningen har med åren tagit allt mer tid. Idag studerar Gustav även till läkare, något som också tar en del tid i anspråk. Han behöver därför planera sina dagar väl – och prioritera bort vissa saker. 

– Att plugga till läkare och samtidigt ha en fungerande simkarriär är krävande. Men med noga planering så tycker jag att jag ändå får ihop en fungerande vardag som inte är allt för miserabel och tråkig, säger Gustav.

Det blir totalt tio pass per vecka och det som driver Gustav är att hela tiden förbättras. 

– Det roligaste med simningen är att jag alltid kan förbättras. Att alltid jobba framåt och hitta nya vinklar för att bli bättre. Eftersom det är en väldigt tydlig sport där det syns om man förbättras, utvecklas och går framåt eller inte. Under tävlingarna får man då också ett slags kvitto på att allt man har gjort för att förbättras har fungerat, säger Gustav.

Hökfelts hårda träning i kombination med nyttig kost och att hela tiden hitta sätt att förbättras, har resulterat i flera svenska rekord. Han minns framförallt sitt första svenska rekord – med både glädje och frustration.

– Mitt första svenska rekord är det som är störst för mig. Det var i Stockholm på en kvaltävling inför VM. Men det var blandade känslor, för jag slog rekordet men jag missade VM kvalet med sex hundradelar. Det var jättekul att slå svenskt rekord, men jag kunde inte njuta av det i stunden eftersom jag snubblade på kvalgränsen.

Gustav har även hunnit med en tid på college i USA. Här kombinerade han studier med simning och det är en tid han minns med glädje.

– Mitt bästa simminne kommer faktiskt från USA. Jag gick inte på någon stor skola, men under mina år där gick vi från att vara ett ganska medelmåttigt lag till att bli allt bättre och sen, sista året, vinna. Den tävlingen är mitt bästa simminne. Det var så himla mycket glädje och gemenskap, berättar Gustav.

Hökfelts simkarriär har inte gått spikrakt. Den tuffaste utmaningen har varit att hålla sig skadefri och hitta balans.

– Det handlar om att hela tiden hitta balansen mellan att pusha sig själv och samtidigt inte gå sönder. Jag har haft problem med att mitt huvud har velat mycket mer än vad min kropp har klarat av. Jag har inte riktigt klarat av att hålla den balansen, har alltid gjort lite för mycket. Det har varit en utmaning för mig att träna så mycket jag behöver utan att gå sönder, säger Gustav.

För fyra år sedan fick Gustav problem med en axel, en ganska vanlig skada inom simidrotten. Det resulterade i en operation, främst eftersom smärtan blev för stor. Han ser dock ljust på framtiden och ligger i fas med sin rehabiliteringen. Rehabtiden sägs vara cirka ett halvår, men Hökfelt siktar på tre månader. 

– Mitt nästkommande mål är att komma tillbaka efter axelskadan och kunna börja träna på riktigt igen. Att kunna satsa fullt ut, både med tävling och träning, utan att ha en axel som gör ont, avslutar Gustav Hökfelt.


FAKTARUTA SIMNING

Hemmaklubb: SK Neptun.

Bästa simminne: Mitt första svenska rekord

Sämsta simminne: När jag skadade min häl och fick sy.

Antal simpass per vecka: 7-8.

Antal landträningar per vecka: 3-4.

Uppladdning inför tävling: Försöker bara slappna av. 

Tips för att nå toppen: Hela tiden hitta nya sätt till att förbättras.

Person som betytt mest under simkarriären: Min pappa.

Om jag inte skulle hålla på med simning skulle jag: Vara läkare.

Tankar under träning: Främst håller jag fokus, men ibland går tankarna över till vardagsstress.

Tankar under tävling: Min prestation.


MER OM GUSTAV

Namn: Gustav Göran Viking Högfelt.

Födelsedag: 30 augusti 1994.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma Ulrika, pappa Patrik, lillasyster Hedda och flickvän Sofie.

Musik: Blandad. Beror på årstid och humör.

Okänd talang: Kan göra pipljud med mitt öra.

Bra egenskaper: Analytisk, fundersam, dedikerad.

Dåliga egenskaper: Skjuter upp saker.

Äter helst: Glass.

Äter inte: Äter allt.

Bästa serien: Game of thrones.

Bästa film: Gold of hunting. 

Foto: Patrick B. Kraemer/ Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

#13: Förbundskapten Martina Aronsson

Nästa artikel

Simningens tävlingshistoria