Simningens tävlingshistoria

Det är dags för en kort historielektion i simningens tävlingshistoria. För var började det och när kom medaljerna? Vilken är Sveriges äldsta simförening? Och kortbane-VM, hur pass ny företeelse är egentligen det?

Om vi tittar internationellt, och långt tillbaka i tiden, finns det arkeologiska fynd från Egypten som visar att simtävlingar förekom där för flera tusen år sedan. Japan, i sin tur, stoltserar med att datera organiserade simtävlingar 2000 år tillbaka i tiden och även i antikens Grekland tävlades det i simning. I Sverige fanns det säkert också personer som ville mäta styrka och snabbhet i vattnet på den tiden, men i mer organiserad form dateras simning i Sverige till år 1796, då Upsala Simsällskap grundades. Det började med att klubben fokuserade på simkunnighet, men allt eftersom fler simsällskap ploppade upp i Sverige växte även tävlingsformerna. 

Simning som sport var med när första olympiska spelen i modern tid genomfördes, år 1896 i Aten. Då simmade man i havet och tävlade i fyra grenar: 100, 500 och 1200 meter frisim samt 100 meter frisim för flottister. På 100, 500 och 1200 meter frisim deltog totalt 13 simmare från fyra länder. I 100 meter frisim för flottister fick bara medlemmar i den grekiska flottan delta. 

Svenska Simförbundet bildades år 1904 och var sedan ett av åtta nationella förbund som bildade FINA, internationella simförbundet, under OS i London 1908. En intressant historia runt detta OS var att det egentligen skulle hållits i Rom, men blev flyttat till London på grund av vulkanen Vesuvius utbrott två år tidigare. Sverige tar två bronsmedaljer i simning på OS i London: på 100 meter frisim genom Harald Julin samt på 200 meter bröstsim genom Pontus Hansson. Totalt deltog 100 simmare från 14 länder och antalet simgrenar var nu sex.  

Tittar vi på OS runt 1900-talets början så var Ungern ofta uppe på medaljplats. I Budapest, Ungerns huvudstad, gick sedan första europamästerskapen år 1926. VM, däremot, ordnades först år 1973, då i Belgrad i Serbien. På den tiden var det bara långbana som gällde – vilket år tror du att VM i kortbana gick första gången? 

1. 1980
X. 1985
2. 1993


Gissa! Svaret hittar du nedan. 


  


Svar: 1993, Palma de Mallorca, Spanien

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Gustav Hökfelt – strax tillbaka

Nästa artikel

Superövningen squats