Motiverande träningsfilmer

Hösten har varit här ett tag, en lång vinter väntar. Det i kombination med att du tränar mycket gör att du behöver låta kroppen slappna av till en film ibland. Vi kikade i det gamla arkivet och hittade tre klassiska träningsfilmer – för både avslappning och motivation!

Rocky 1 (1976)
Det gjordes fasligt många filmer om boxaren Rocky. Så många att Sylvester Stallones karaktär hann bli en melankolisk, gråhårig restaurangägare och göra comeback som tränare – men allt började med Rocky 1. Det är en fantastisk historia om en medioker boxare som springer omkring i hatt och skinnjacka med en studsboll i högsta hugg, för att plötsligt få sitt ”only in America”-tillfälle: möta världsmästaren. Det är sex råa ägg i ett glas, morgonlöpning i tygskor och ADRIAAAAAN i två timmar. Se den!

Triumfens ögonblick (1981)
Två brittiska löpares väg till och under OS i Paris år 1924. Filmen är snygg, musiken är riktigt bra – fyra oscarsstatyetter talar sitt tydliga språk. Det handlar om löpning, om att kämpa, om kamratskap, om att uppfylla sina mål. Och filmen håller än idag, när vi åter ser fram mot OS i Paris, nästan 100 år senare. 

Any given Sunday (1999)
Amerikansk fotboll tillsammans med alla klyschor du alltid trott omger sporten. Folk skadar sig, kämpar, tränar som tusan, gör ibland bra grejer och ibland riktigt dåliga. Det är så amerikanskt det bara kan bli, rakt igenom. Men samtidigt – Al Pacinos motivationstal i omklädningsrummet under en avgörande match gör filmen sevärd. Och det är svårt att inte bli peppad av sminkade killar med axelvaddar som tacklar varandra in i evigheten.

…och listans bubblare
Coach Carter (2005)
För ny för att kallas klassiker, men en rejält motiverande träningsfilm – en framtida klassiker. Highschoolbasket med Samuel L Jackson som tränaren som tar över ett lag i ett tufft område. Receptet är enkelt – killarna får hårda regler, får springa idioten och göra alla armhävningar i hela världen. Sen börjar alla gilla sitt team, sen börjar man vinna matcher, någon blir skjuten och så vidare. Men det landar mjukt och fint – filmen är bra!

Foto: AdobeStock

Föregående artikel

Konsten att sätta världsrekord vid tre års ålder

Nästa artikel

Från bassäng till hav