Lär dig set & reps

Det snackas mycket om set och reps i gymmet. Vad är det för något? Och hur gör du? Svaren hittar du här!

När det kommer till set och reps kan du ständigt hitta nya tips och modeller, men det generella rådet är som följer: För att bygga muskler mer effektivt anser de flesta att du ska lyfta tyngre vikter färre gånger, är du ny på en övning behöver du först hitta god teknik – och lyfta lägre vikter fler gånger. På aquainspiration anser vi att tre set av tolv repetitioner (3×12) funkar som generellt råd. För du tränar förmodligen för att bli bättre i din simidrott och hålla dig skadefri, inte för att bygga stora muskler. 

Så här gör du: 
Välj övning och hitta en vikt du klarar av att lyfta tolv gånger med bra teknik.  
Lyft vikten tolv gånger (set ett). 
Vila en minut. 
Lyft vikten tolv gånger till (set två). 
Vila en minut. 
Lyft vikten ytterligare tolv gånger (set tre).
Klar, gå till nästa övning. 

Enkelt, visst? Och när vikten blir för lätt – när du klara att lyfta den 15, 16 eller 17 gånger – öka vikten. Du blir efterhand starkare och får bättre teknik, så vikterna behöver anpassas för att stimulera dina muskler. 


Till sist:
Har du en tränare som säger annorlunda – lyssna på tränaren. Ovanstående är bara generella råd. 

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Snyggare simhopp

Nästa artikel

Konsten att sätta världsrekord vid tre års ålder