Tyngd eller styrka

Sitter du och klurar på vad som skiljer styrkelyft och tyngdlyftning? Aquainspiration ger dig koll! 

Du tränar säkert med skivstång ibland – lyfter tungt och smart i marklyft, övar på snygga frivändningar. Men även om detta är gamla och välbeprövade övningar så är det få som kan skilja på vad som hör styrkelyft till och vad som används inom tyngdlyftningen. För det är helt olika tävlingsdiscipliner – här kommer skillnaden:

– Tyngdlyftning består av två grenar, ryck och stöt. Detta är de svenska namnen, men vill du slänga dig med engelskans benämningar använder du snatch och clean and jerk. I momentet ryck ska skivstången från golvet och upp på raka armar i en rak och snabb rörelse. I momentet stöt drar lyftaren stången till raka armar i två rörelser – först till axlarna och sen, efter en kort vila, till raka armar. 

– I styrkelyft tävlas det i tre olika moment, som du förmodligen har testat: knäböj, bänkpress och marklyft. De totala maxvikterna som en deltagare lyft från dessa tre moment läggs ihop – den som lyft mest vinner. 

Bild: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Gott nytt år!

Nästa artikel

Kost för unga