Omvandla nervositet till energi

Hanna Rosvalls VM i december 2022 blev hennes bästa tävling i karriären. Om vi tittar tillbaka en månad i tiden stavas framgången förberedelse – och konsten att omvandla nervositet till energi. 

Sedan Hanna Rosvall kom med i Topp- och talangprogrammet i oktober 2022 har hon haft möjlighet att satsa helhjärtat på simningen. Hennes första stora tävling därefter blev i december 2022: VM i Melbourne, Australien. Långt från snö, kyla och julmusik.  
– Det är alltid en ära att representera Sverige, säger Hanna Rosvall. Men det var nervöst. 

Den svenska truppen som åkte till VM såg till att ha marginaler för förberedelser och uppladdning.

– Eftersom det är en stor tidsomställning mellan Melbourne och Sverige, tio timmar, så var vi på plats hela tio dagar innan tävlingen började. Det gjorde vi för att vända dygnet i god tid innan tävling, men också för att i övrigt acklimatisera oss. Träningsmässigt drog vi ner volymen, alltså antalet simmade meter, samt ökade fokus på detaljer i simningen, berättar Hanna.

VM är en stor tävling. Världens bästa simmare är på plats, världens alla TV-kameror likaså. Hannas har jobbat mycket med sin nervositet – att hålla lugnet, kunna prestera när det gäller. Och hon har lärt sig att hantera sina nerver, till och med omvandla nervositeten till något positivt.

– Det är en stor tävling och det ligger mycket slit i bagaget från tidigare träningsmånader. Självklart är jag nervös och känner en press att lyckas, men jag har lärt mig att omvandla det till energi som jag använder i mina lopp under tävlingen, säger Hanna Rosvall.

Hanna Rosvalls modell handlar om att lita på att kroppen gör exakt samma sak som den alltid gör. För om hon låter nervositeten ta över är risken att all energi bränns i början av ett lopp.

– Mitt tips är att dagligen arbeta med det man tycker är obehagligt kring att tävla under press. Hitta problemet, alltså vad du faktiskt är rädd för, och sen jobba med tanken och bli vän med den känslan. Vad är egentligen det värsta som kan hända? Ofta landar du i att fruktan av att misslyckas ofta är värre än att faktiskt göra det, säger Hanna Rosvall.

Under VM i Melbourne tävlade Rosvall i 50, 100 och 200 meter ryggsim samt lagkapper. Finalen på 50 meter ryggsim är Hannas första individuella VM-final någonsin och hennes facit blev som följer: sexa på 50 meter, nia på 100 meter och tia på 200 meter ryggsim.
– VM i Melbourne är den tävling som gått bäst i min karriär hittills, så jag är väldigt nöjd, säger Hanna Rosvall.

Hanna har sin träningsbas i Bergen i Norge. Hon ser ljust på framtiden – nästa mål är VM i Japan i sommar och, lite längre fram, OS i Paris 2024. Det kräver sin träning. Och att Hanna fortsätter omvandla nervositet till energi.

Foto: Patrick B. Kraemer, Bildbyrån

Lär dig mer om nervositet inom elitidrotten: https://utbildning.sisuforlag.se/rfsisu/idrottens-webbar/idrottspsykologi/idrottspsykologi-prestation-och-halsa/prestation/nervositet/

Taggar:
Föregående artikel

Sjöström bäst i Europa

Nästa artikel

Varför vader