Varför vader

Om du känner och klämmer på din vadmuskulatur kommer du märka att det inte är en muskel, utan två. Hur tränar du vaden? Och varför ska du göra det? Aquainspiration har svaren!

Det som populärt benämns som vadmuskeln är egentligen två muskler: Gastrocnemius, den yttre vadmuskeln, och Soleus, den inre. Men hur tränar du dem? Och varför är det viktigt för dig som simidrottare?

Vill du träna vaderna specifikt kan du göra vadpress på gymmet eller tåhäv ståendes i en trappa. Vill du träna vaderna tillsammans med övriga kroppen funkar all form av löpning och hopp. Vill du däremot låta vaden jobba mer explosivt funkar upphopp, boxjumps och studsmatta/trampolin bra. Explosiva övningar inkluderar fler delar av kroppen och är även lätta att översätta till olika moment inom simidrotten: simhoppets upphopp, så klart. Start, vändning och frånskjut inom simningen – och så vidare. Och förutom din koppling till simidrotten – starka vader innebär bra spänst och bra spänst är roligt att ha. Plus att det kommer göra underverk för ditt löpsteg. 

Träna hårt men smart! 

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Omvandla nervositet till energi

Nästa artikel

Sjöströms tacktal