Bra bär

Kostens betydelse för din träning är stor och en nyttig ingrediens i kosten är bär. Vi hittade tre hälsosamma bär för dig att kika närmare på!

Blåbär
Blåbäret är en nyttig kompis. Förutom vitamin C och B hittas den kraftiga antioxidanten antocyanin i blåbär. Det är antocyanin som ger växter dess röda, blåa eller violetta färg, men i din kropp funkar det bland annat inflammationshämmande.    

Här hittar du blåbär: Butiker har blåbär året om, men det bästa är så klart att plocka själv. Blåbärsris sägs täcka 17 procent av Sveriges yta, så det är en av våra vanligaste växter. 

Gojibär
Kinesisk medicinalväxt, full av vitaminer och mineraler. Liknar russin, men är rödare och mindre söta. Gojibäret är även en bra källa till järn och zink samt innehåller karoten, som ger bäret dess röda färg. 

Här hittar du gojibär: I din lokala butik hittas gojibär torkade på påse alternativt i diverse müsli. Roligare är dock att gojibär funkar att odla även i vårt klimat. Kolla i din lokala blomsterbutik – fråga efter Bocktörne, som gojibäret växer på.  

Camu camu
Inget bär är så C-vitaminrikt som camu camu-bäret, som innehåller mer än 60 gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Bäret är rödbrunt till lila och aningen surt, men används med fördel tillsammans med sötare frukter i till exempel smoothies. 

Här hittar du camu camu: Finns att beställa, ofta i pulverform, via diverse nätsidor och apotek. Vill du hitta det vilt får du ta dig till Amazonas träskmarker. 

Foto: Camu Camu, AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

#17: Tema sömn

Nästa artikel

Tips för att undvika skador