Bättre bas

Har du hört uttrycket ”bli starkare i basövningarna” på gymmet? Vad det betyder – och vad en basövning egentligen är – har vi tagit reda på till dig!

En basövning är enkelt uttryckt en övning som använder flera muskelgrupper samtidigt. Några exempel på basövningar är marklyft (se bild), knäböj, bänkpress, militärpress, chins/latsdrag och skivstångsrodd. Och ännu enklare förklarat: lär du dig ovanstående övningar har du tränat igenom hela kroppen. Vanligt på gymmet är annars att isolera en muskelgrupp. Tricepspress, till exempel, tränar bara överarmens baksida medan ett marklyft involverar ungefär 200 av kroppens drygt 600 muskler.

Vårt tips är, som alltid, att prata med din tränare om din landträning samt att börja med lätta vikter. När tekniken sen sitter kan du öka motståndet.

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Träningsmusik – tio bästa rocklåtarna

Nästa artikel

Träning och utbildning