Fiberkollen

”Innehåller mycket fibrer” har du säkert läst på olika matprodukter. Och visst har du hört ”du borde äta mer fibrer”? Vad fibrer är, varför du behöver dem, genom vilka livsmedel du får i dig fiber effektivast – en snabb sammanfattning hittas här! 

Fibrer är växternas cellväggar och inget som din kropp kan använda som energi, men samtidigt får fibrer ditt mag- och tarmsystem att må bra, gör att du upplever mättnad och städar ditt system på bland annat överflödigt kolesterol. Nedan följer topp-tre-listan per 100 gram för fibrer inom tre kategorier.

Fullkorn

Knäckebröd (råg): 16 g

Fullkornsbröd (råg): 10 g

Havregryn: 10 g


Frön och nötter

Linfrön: 18 g

Sesamfrön: 18 g

Pistagenötter: 10 g


Frukt och grönt

Ärtor: 6 g

Svarta vinbär: 6 g

Nypon: 6 g

Och just det: äter du mer fibrer så drick mer vatten!

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Testa din löpning

Nästa artikel

#21: Ulrika Sandmark