Världens svåraste simhopp

Isanderska hoppet eller isander. Så kallas världens svåraste simhopp. Men vad innebär det, var kommer det ifrån? Aquainspiration vet. 

Vi börjar med själva utförandet av en isander. Uthopp framåt, halv volt bakåt, dyk. Låter inte så avancerat, visst? Men det är det – även om det är ett vanligt hopp på tävlingar så handlar det om att utföra det perfekt. Hoppet är uppkallat efter Lars Fredrik Isander (1828-1893), som var aktiv som både simhoppare och simmare under mitten av 1800-talet. På badhuset i Uppsala, där Isander pluggade på universitetet, experimenterade han fram hoppet som skulle få hans namn. Senare skulle Anders Fredrik Mollberg utveckla hoppet vidare, med en hel volt, till det som är känt som en Mollbergare. 

Lars Fredrik Isander i egen hög person.


Foto Isander: Wikipedia
Foto omslag: Petter Arvidsson, Bildbyrån (Elna Widerström på EM i Polen, 2023)

Taggar:
Föregående artikel

Vi älskar Aquameet!

Nästa artikel

Mätta musklerna