Mätta musklerna

Återhämtning är viktigt för alla, men extra viktigt för dig som tränar hårt. Återhämtning stavas vila och bra mat – här kollar vi på återhämtningsmaten. 

Öppet vatten, simning, simhopp, vattenpolo, konstsim. Oavsett vilken sport du föredrar gör träning kroppen bättre. Det handlar om rörelser, teknik, snabbhet, kondition, styrka – allt faktiskt. Men inget funkar om kroppen inte får rätt medel för att återhämta sig efter ett träningspass. Här har maten en viktig funktion. 

Efter träning är musklerna i en katabol fas. Det betyder nedbrytande och att dina muskler skriker efter näring. Din grundinställning ska vara att mer träning innebär mer mat och att aldrig hoppa över ditt efter-träning-mål. Tänk så här: ska du träna (eller tävla) igen samma dag? Fyll i så fall på direkt efter avslutat pass, ha snabb och bra energi med dig i träningsväskan. Om du däremot ska träna först dagen efter kan du vänta någon timme med att äta, men ju tidigare du äter desto snabbare aktiverar du återhämtningsfasen. Dessutom: dina muskler är ”hungrigare” direkt efter ett träningspass.

Tips på bra mat:

Bra direkt-efter-träning mat: kvarg, yoghurt, grovt bröd med pålägg.  

Bra träningsfrukost: ägg, gröt, bär, granola, kvarg/yoghurt, linfrön. 

Bra varm mat (lunch eller middag): fullkorn, kyckling/magert kött, lax, mycket grönt, bönor. 


Bra mellanmål: gör din egen smoothie! Du hittar massor av recept på nätet, men använd gärna lättmjölk, lättyoghurt, bär och honung som bas.


Och till sist…
…när du fyller på med energi, fyll på med extra vatten.


Omslagsfoto: Josefine Loftenius, Bildbyrån
Matbilder: AdobeStock

 

Taggar:
Föregående artikel

Världens svåraste simhopp

Nästa artikel

VM i Fukuoka – the inside story