Rörligare – del ett

Mobilitet och rörlighet är viktigt inom alla sporter. Här sammanfattar vi vad det betyder för dig som simidrottare – med fokus på höft och en lång och skön rygg. 

Mobilitetsträning är något som missas inom många idrotter. Mer fokus läggs på teknik, på styrka, på det idrotts- eller grenspecifika. Men vad är då mobilitetsträning? Och varför är det viktigt?

Enkelt förklarat är mobilitet rätt rörlighet. För simmare, till exempel, handlar det om att skapa ett bättre rörelseomfång. Detta jobbas lättast upp på land och ska sedan integreras i simtekniken. Vi har valt att lyfta fram några övningar som skapar längd i ryggraden och öppnar upp din höft nedan. Testa gärna att lägga in mer mobilitet i din landträning.

Höft/höftböjare

Höftstretchen ovan kallas ofta för ”worlds greatest stretch”. Och du: när du testar, så placera ben och höft i position först innan du strävar mot taket med arm och hand.


Grodan är lika enkel som den är effektiv. Sträva först utåt med knäna för att sedan få ner bröstet mot golvet och göra överkroppen så lång som möjligt.

90/90

90/90-stretchen jobbar med utsida lår samtidigt som du skapar längd i ryggraden.

Vig eller rörlig? 
Skillnaden mellan vig och rörlig är att vighet innebär att du har den passiva rörligheten. Rörlighet/mobilitet innebär snarare att du kan hantera det omfånget. Rörlighet handlar alltså om att klara av situationer eller rörelser, som exempelvis en knäböj. Så, lite förenklat: flexibilitet/vighet är passiv rörlighet, mobilitet är aktiv rörlighet. 


Modell: Marc Oogan, ägare till Bonobo Gym i Nacka. Han kan rörlighet!
Fotograf: Ea Czyz

Taggar:
Föregående artikel

Simidrottsskola i Göteborg

Nästa artikel

Byggfeber