Simidrottsskola i Göteborg

Sedan konstsim och simhopp kom in i klubben igen har Göteborgs Sim varit sugna på att starta upp sin simidrottsskola. Och nu blir den av! 

Göteborg Sim bildades år 1991, men bygger på över 100 år av simidrott. Klubben är nämligen en sammanslagning av Göteborgs Kappsimningsklubb Najaden (GKKN) och Askim-Frölunda Simklubb (ASK). Hela fyra simhallar har man tillgång till – och fyra simidrotter. Detta har resulterat i klubbens senaste satsning: en simidrottsskola. Tankarna bakom projektet är enkla: i klubben samsas simning, simhopp, vattenpolo och konstsim, så allt detta kommer deltagarna att få testa. Vi tog ett snack med Magnus Hansson, som är en av initiativtagarna till simidrottsskolan. 


Är det första gången ni testar att köra simidrottsskolan? 

– Det är det. Detta är ett projekt vi gör tillsammans med Göteborgs Stad som nu äntligen blir verklighet.

Vilka vänder ni er till?
– Barn 8 till 12 år gamla, alltså födda mellan 2011 och 2015. Vi har delat upp dem i tre grupper och delar av bassängen så vi kan köra simidrotterna samtidigt.  

Den är billig kursen, bara 200 kronor för hela terminen. Hur lyckades ni med det? 
– Det är genom vårt samarbete med Valhallabadet och med stöd av projektmedel från Svensk Simidrott. Avgiften för kursen är i stort sett samma som vår medlemsavgift, vilket så klart känns jättebra.

Hur har responsen varit?
– Vi öppnade upp anmälan för några dagar sedan och marknadsförde oss aningen sent, men det fylls på snabbt. Vi går ut i varje simidrottsanläggning och digitalt och det är först till kvarn som gäller. 

I dryga året har planeringen runt projektet pågått. Det är inte helt enkelt att hitta bassängtider som passar, och tränare, och sedan lyckas synka allt. I Göteborg Sim finns redan samarbeten mellan simidrotterna, exempelvis att vattenpolo och konstsim tränar ihop emellanåt, men just simidrottsskolan är ny.

Vad är slutmålet för denna unika satsning? 
– Detta är en utveckling av simidrotten, som vi ser det. Och vi hoppas att deltagarna stannar kvar i någon av våra simidrotter. Ett av våra motton i Göteborg Sim är simidrott för livet och detta känns som rätt sätt att börja. Och vi kommer självklart att dokumentera hur det går och låta simidrottare i Sverige ta del av det!

Kursstart: vecka 37, men än finns platser kvar
Mer info? Klicka här!

Taggar:
Föregående artikel

#26: Den välmående elitidrottaren

Nästa artikel

Rörligare – del ett