Guld-Gunnar

Om du är aktiv simidrottare idag så finns det personer som banat väg för dig. En av dessa är guld-Gunnar Larsson. 

Det fanns en tid när TV:n visade alla program och all sport i svartvitt. Det ändrade sig år 1972, vilket gjorde att världen fick se en blond kille från Malmö simma hem guld på både 200 och 400 meter medley i ljusblått vatten på OS i München. Det var Gunnar Larsson, killen som på den tiden beskrevs som ”…100 procent man, och en liten bit fisk”. 

Det internationella genombrottet hade kommit några år tidigare: 1970 på EM i Barcelona. Det blev tre guld och ett silver för då 19-åriga Gunnar i Spanien – och dessutom världsrekord på både 400 meter frisim och 200 meter medley. 

Men varför blev då Gunnar så bra? Svaret på det är lite oväntat: han ville bli mer framgångsrik än sina systrar. Gunnars systrar Karin och Kristina var nämligen båda framgångsrika simmare och hade tidigare deltagit i OS. 

Gunnar hann även med att vara guld-Gunnar på andra ställen. Han pluggade på college och simmade hem två amerikanska mästerskap och är dessutom stolt ägare till hela 32 SM-tecken. Dessutom fick han, år 1970, mottaga Bragdguldet. Och VM-guld då, finns det inget sånt i Gunnars vitrinskåp? Det är klart att det gör: år 1973 vinner Gunnar guld på 200 meter medley i Belgrad. 

Med SM-, EM-, VM- och OS-guld avslutar Gunnar sin karriär redan som 22-åring. Han hade redan vunnit allt och tappade motivationen samtidigt som han hade svårt att få ihop ekonomin som simmare. Men historierna om guld-Gunnar lever kvar – i början av 70-talet var han närmast oslagbar och år 1979 blev han invald i International Swimming Hall of Fame.

Taggar:
Föregående artikel

Koll på konstsim

Nästa artikel

Topp tio sportcitat