Koll på konstsim

Som ansvarig för konstsim inom Svensk Simidrott hittar vi Sandra Allerrud. Vi klämde in sju snabba frågor i hennes hektiska arbetsdag!

Vilken är din titel på förbundet? 
 – För förbundet jobbar jag med administration runt konstsim och landslaget och har även varit landslagstränare de senaste tre åren. I hemmaklubben Järfälla Simsällskap är jag huvudtränare för konstsimssektionen.

Varför blev det just konstsim för dig från början?
– Min mamma hittade det till mig och tyckte jag skulle prova eftersom jag älskade vatten, stå på händer, göra volter och leka under vattnet. Jag testade och fastnade direkt. Jag tränade och tävlade i drygt tio år och har därefter blivit kvar i tränarrollen.

Hur såg din träningsvecka ut som aktiv?
– Oftast hade vi landträning i en timme och vattenträning i två timmar. Samma upplägg ungefär fem gånger i veckan. Konstsim är väldigt allsidigt, och även tufft med mycket styrketräning och intervaller. Vid det konstsimsspecifika jobbar vi mycket med flexibilitet, kroppskontroll och koordination, och så klart med att nöta koreografi och akrobatik i de programmen vi tävlar med.

Varför ska någon börja med konstsim, enligt dig?
– Det är en lagidrott samtidigt som det är en individuell idrott. Älskar du vatten men känner att du inte vill simma längder, utan attraheras av en estetisk idrott likt gymnastik och dans, då är konstsim helt rätt. I nybörjargrupperna är det dessutom mycket lek och vattenvana, vilket alla behöver. 

Vad innehåller närmaste månaderna i tävlingsväg? 
– För oss i klubben är det både DM och RM i november som är nästa mål. Vad gäller svenskt konstsim pågår kvaltävlingar inför VM i Doha, som sker i februari nästa år. Kvaltävlingarna är i november och december nu i år.

Hur följer man nationella och internationella tävlingar?
– De bästa ställena är @sweartswimteam på Instagram och Swedish Artistic Swimming på Facebook. Där hittas allt i tävlingsväg, så gå in och följ!

Till sist, Sandra: vilket är världens bästa konstsimsklipp? 
– Svårt att välja! Något som är väldigt imponerande och nytänkande är USA:s robotlag. Så om du frågar mig är det detta: https://youtu.be/LUdW2Eh7ASM?si=L6GR5KdeZnnhHLkv

Taggar:
Föregående artikel

Snart simmar alla

Nästa artikel

Guld-Gunnar