Immunförsvar & träning

Träning gör dig stark och frisk, visst? Det stämmer, men med en brasklapp. Direkt efter träning är du nämligen extra mottaglig för infektioner, bakterier, virus och annat jobbigt. Läs och lär om hur du kan träna hårt och samtidigt hålla dig frisk!

Ditt immunförsvar byggs starkt av träning, men tiden precis efter ett träningspass kallas ofta det öppna fönstret. Då är din kropp svagare och behöver bygga sig stark och motståndskraftig igen. Om du då behöver exempelvis åka buss eller tunnelbana hem kan det vara bra att påbörja återhämtningen direkt. Det gör du enklast genom att tillföra energi, alltså äta något direkt efter träningen. Det behöver inte vara så avancerat: ha med en macka, ett kokt ägg, en smoothie, nötter eller frukt i träningsväskan. Och glöm inte att dricka extra vatten också!

Detta kommer inte bara boosta ditt immunförsvar, utan även ge dina muskler energi och möjlighet att återhämta sig snabbare. Kom även ihåg att äta ett större mål när du kommer hem och att, förutom träning, även sömn och bra mat är viktigt för ett välfungerande immunförsvar. 

Bild: AdobeStock

Mer om immunförsvaret
Immunförsvaret är ett system som skyddar din kropp mot angrepp. Till det yttre försvaret hör flimmerhår i näsan, tårar, saliv och magsyran i magsäcken (som dödar bakterier). Immunförsvaret, det inre försvaret, består bland annat av vita blodkroppar, som bekämpar infektioner, epitelceller som hittas i lungor och tarmar, blodet och lymfan, som hjälper till med transport och fördelning av vita blodkroppar. 

Omslagsbild: Joel Marklund, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Din energi

Nästa artikel

Årets bästa europeiska tränare