Vintersimma i Skellefteå

Vintersimmarnas favoritresemål heter Skellefteå. Här hittas eliten numer.

Mörkret och Kylans Glada Vänner heter en förening i Skellefteå. Sedan 2006 har man varit aktiva inom vintersim, men år 2016 blev det hela mer internationellt. Då blev man en del av världskuppen och nu är det till Skellefteå som eliten vallfärdar för att mäta krafter. 

– Skellefteå har blivit något av ett vintersimcenter och en viktig mötesplats för utövare av vintersim från hela världen, säger Lars Westerlund, kommunikationsansvarig hos Mörkrets och Kylans Glada.

I världscupen ingår i år fyra deltävlingar. I Bin el Quidane i Marocko genomfördes den första deltävlingen 12-14 januari. 26-28 januari körs en deltävling i Gdynia, Polen och världscupen avslutas med VM-tävlingarna i Tallinn, Estland, 4-10 mars.

I år deltar bland andra den tyske extremsimmaren Christof Wandratsch, som varit med flera gånger tidigare. 2007 satte han världsrekord i simning över Engelska kanalen, med tiden 7 timmar och 3 minuter, och samma år slog han världsrekordet över Gibraltar sund. Christof blev också den första människan att korsa Bodensjön. Det tog honom 20 timmar att simma de 64 kilometrarna. Christof Wandratsch har också varit totalvinnare av världscupen i vintersim, liksom tyskan Jaqueline Jänike som även hon kommer att tävla i Skellefteå.

För de som är vana att simma långt är 200 meter, vilket är den längsta sträckan i tävlingen, ganska kort. Men samtidigt är det kallt, bara 0,2-0,4 grader, i vattnet. Det kräver sin träning.

Platsen i år är Kurjovikens Havsmarina i Skelleftehamn och datumet som gäller är 9-11 februari. Anmäl dig på vintersim.se.

Taggar:
Föregående artikel

Sex äldsta rekorden

Nästa artikel

Simidrottsgalan – alla vinnare