Simidrottsgalan – alla vinnare

Våra simidrottare och alla som är delaktiga inom simidrotten gör ett fantastiskt jobb varje dag alla dagar på året! För att fira och uppmärksamma alla dessa otroliga människor finns nu Simidrottsgalan – här är samtliga vinnare!

Sarah fotad av Joel Marklund/BILDBYRÅN

Årets Simmare: Sarah Sjöström
Sarah Sjöström gjorde en fantastisk prestation under årets VM-tävlingar i Fukuoka, Japan, där hon både tog hem VM-guld och satte världsrekord på 50 meter frisim. Utöver det vann hon även 50 meter fjärilsim. Detta var hennes femte raka VM-guld i långbana på denna distans, vilket gör henne till en av simningens största ikoner. Hennes dominans i denna gren visar hennes exceptionella förmåga att bibehålla högsta nivå på den internationella scenen.

Sarah har nu 21 individuella VM-medaljer, vilket innebär att hon överträffat legendariska Michael Phelps rekord (Phelps har simmat hem 20 VM-medaljer). Hennes framgångar är ett bevis på hennes unika förmåga att hålla sig i världstoppen år efter år. Simning är en global idrott där över 200 länder deltar under ett VM, vilket gör Sarahs bedrifter än mer imponerande. 

. Pernilla Lindberg. Foto: Simon Hastegård/BILDBYRÅN

Årets parasimmare: Pernilla Lindberg
Pernilla hade ett framgångsrikt 2023. Med en imponerande silvermedalj på 400 frisim vid World Paraswimming Series och framgångar på Global Games, där hon erövrade fyra guld och ett brons, har Pernilla utmärkt sig och visat upp enastående idrottsprestationer.

Vidare tog hon tog en fjärdeplats på 200 fritt under VM samtidigt som hon satte svenskt rekord. Sen dominerade hon på World Paraswimming Open Water Cup på Sardinien och tog även förstaplatsen på Stockholm Simfestival, där hon även satte banrekord.

Med imponerande nio svenska rekord under året har Pernilla visat en oöverträffad nivå av dedikation och talang. I en mening – Pernilla visade upp enastående form och hade ett makalöst år 2023!

Victor Johansson. Foto: Nikola Krstic/BILDBYRÅN

Årets öppet vattensimmare: Victor Johansson
Årets simmare i Öppet vatten 2023 tilldelas Victor Johansson från Jönköpings Simsällskap. Han har i hög internationell konkurrens visat att han behärskar även simning utan linor i vattnet och egen bana. Hans han har den mångsidighet och mentalitet tillsammans med de taktiska färdigheter som krävs för att bli framgångsrik inom öppet vattensimning. Hans uthållighet och förmåga att anpassa sig till olika förutsättningar gör honom värdig titeln som årets öppet vattensimmare 2023 och vi gratulerar Victor till denna utmärkelse och ser fram emot att fortsätta följa hans framtida framträdanden i vattnet och kommande mästerskap. 

Han är en sann inspiration för simningen både på land och i vattnet och är ett strålande bevis på vad dedikation, talang, träning och passion kan åstadkomma.

Årets polospelare: Louise Hazell
Louise Hazell är en sann ledare och förebild, både på och utanför planen. Louise förmåga att omfamna utmaningar och inspirera sina medspelare har lyft både hennes klubblag och landslaget  till topprestationer när det verkligen behövs som mest.

Under Louise Hazells ledarskap säkrade Järfälla sitt sjätte raka SM-guld i våras, och hennes framstående prestationer i höstens Challenger Cup visade sig vara av yttersta världsklass, särskilt med tanke på den hårda internationella konkurrensen.

I sommarens EM-kval utmärkte sig Louise som lagets bästa målskytt och motorn i både anfall och försvar. Hennes dedikation och skicklighet har inte bara gjort henne till en viktig del av laget och en inspirationskälla för alla som strävar efter excellens.

Emilia Nilsson Garip. Foto: Stefan Wermuth/BILDBYRÅN

Årets Simhoppare: Emilia Nilsson Garip
Emilia Nilsson Garip, Malmö KK, tog steget in i världseliten 2022 och följde upp detta på bästa tänkbara sätt under 2023 med en VM-final på tre meter. Detta gav en kvotplats till OS i Paris 2024. Därtill tog Emilia silver på både en och tre meter samt brons tillsammans med Elias Petersen i mixed synchro vid European Games. Emilia är en lysande stjärna som snabbt har etablerat sig som en av de mest lovande talangerna inom simhopp. Hennes framgångar på internationell nivå, särskilt under sitt första år som senior, är en inspirerande bedrift och visar på hennes osvikliga engagemang och dedikation till sin idrott. 

Årets konstsimmare: Sandra Freund
Efter en enastående prestation på VM 2023 i Fukuoka, där Sandra briljerade i Fritt Solo och tog en respektingivande 14:e plats, är det tydligt att hennes konstnärliga talang och hängivenhet har placerat henne i en klass för sig.

Sandra har inte bara simmat, hon har skapat en konstnärlig symfoni i vattnet, vilket har fångat publikens hjärtan. Hennes kreativa uttryck och tekniska kunnande har gjort henne till en sann förebild inom konstsim!

Anette Philipsson. Foto: Linnea Lindberg

Årets master: Anette Philipsson
Årets Masterssimmare 2023 är Anette Phlipsson från LASS Linköping. Anette personifierar svensk masterssimning och har under de senaste 15 åren simmat hem en imponerande samling medaljer och slagit en massa rekord. Men det som verkligen utmärker Anette går bortom hennes framstående prestationer i vattnet.

Anette är känd för sitt ödmjuka och positiva sätt, vilket karakteriserar henne som en sann ambassadör för sporten. Hon sprider glädje och visar en otrolig fysisk och mental styrka genom sina imponerande simningar, resulterande i rekord och mästerskapstitlar under året.

Under Världsmästerskapen i Japan kammade hon hem VM-guld på 50 frisim och 100 frisim. Dessutom säkrade hon ett VM-brons på 50 fjärilsim. Hennes prestationer återspeglas inte bara i resultat, utan även i det leende och den ödmjukhet hon alltid bär med sig, vilket gör henne till en inspirerande förebild för alla inom masters.

Årets Eldsjäl: Bengt Lidh
Årets Eldsjäl är Bengt Lidh, Järfälla vattenpolo. Bengt är själva hjärtat och själen i Järfälla vattenpolo, och har burit föreningen och vattenpolosektionen på sina axlar i över 50 år. Med en lång historia inom föreningens styrelse, där han fortfarande aktivt bidrar idag, har Bengt även innehaft ordförandeposten under flera år. Hans engagemang sträcker sig långt utanför styrelserummet, och han har varit på träningsläger i Tyskland med ungdomar varje år sedan föreningens start 1971 och ett nytt läger planeras även i sommar.

Utöver att vara en resurs inom föreningen arrangerar Bengt två årliga turneringar i vattenpolosektionens regi och styr över den dagliga verksamheten genom vattenpolosektionens kommitté. Hans långvariga engagemang har resulterat i talrika idrottsliga framgångar under 2000-talet, både på dam- och herrsidan. Bengt har även bidragit ideellt på distrikts- och förbundsnivå för att främja och utveckla vattenpolon nationellt.

Men trots alla dessa prestationer är det viktigaste av allt att Bengt varje lördag dyker upp vid bassängkanten för att leda sin poolkampsgrupp med nybörjare. Han är mer än en föreningsmänniska och eldsjäl; han är själva definitionen av dedikation och passion för sin förening och sin idrott.

Kriterier: En ideell person som har ett stort engagemang utöver det vanliga och som engagerar sig i simidrottens vardag. En person som visar vikten av det ideella engagemang för ett fortsatt starkt föreningsliv. En person som ger allt! 

Årets prestation: Sarah Sjöström
Sarah Sjöström gjorde en fantastisk prestation under årets VM-tävlingar i Fukuoka, Japan där hon både tog hem VM-guld, och satte världsrekord på 50 meter frisim. Utöver det  vann hon även  50 meter fjäril, vilket var hennes femte raka VM-guld i långbana på denna distans. 

Ett av Sarah Sjöströms signum är hennes förmåga att överträffa sig själv när det gäller. Och när hon under förra året passerade Michael Phelps i antalet VM-medaljer med sina  21 individuella VM-medaljer så är det inget annat än en gigantisk prestation!

Olivia Klint Ipsa Foto: Linnea Lindberg

Årets stjärnskott: Olivia Klint Ipsa
Olivia Klint Ipsa imponerade vid EJM i Belgrad, där hon erövrade tre medaljer inom 50, 100 och 200 meter bröstsim i hård europeisk konkurrens. 

Hon presterade även exceptionellt med toppresultat på 50 och 100 meter bröstsim med topp 16-tider i världen under 2023 vilket gjorde att hon även kvalade in till kommande VM i Doha. 

Olivia Klint Ipsa är en simtalang som redan visat prov på framstående prestationer.

Årets tränare: Pär Berg
Pär Berg, Malmö KK, simhopp, är arkitekten bakom över två decennier av framgång en av Sveriges mest respekterade simhoppföreningar. Med ett processinriktat och holistiskt synsätt lyckas Pär forma och vägleda idrottare till framgång. Under 2022 stod Pär bakom Emilia Nilsson Garips resa till den absoluta världseliten, och året därpå ledde han tre av fem aktiva till European Games och tre av fyra aktiva till VM. Det är inte bara resultatlistan som imponerar, utan det individanpassade förhållningssättet i Pärs ledarskap. Han ser varje individ som unik och skiljer tydligt på person och prestation. Hans ledarskap är en påminnelse om kraften i att förstå och stödja varje individs unika resa, vilket har gjort Malmös simhoppsverksamhet till en framstående plats för prestation och personlig utveckling.

Årets Simidrottsklubb: Neptun
Kriterier: Årets bästa simidrottsklubb tas fram genom poängplaceringar från Svenska Mästerskapen i de olika simidrotterna. 

Taggar:
Föregående artikel

Vintersimma i Skellefteå

Nästa artikel

#31: Vägvisare i konstsim