Fartlek – roligare löpträning

Sommartider är löpartider. Och för att förbättra just dina löpartider – testa fartlek, på ett lekfullt sätt, i sommar!

På sommaren kanske du landar en bit från din hemmabassäng, men tid att träna har du säkert. Här kommer sommarens hetaste tips: pass med oplanerade intervaller, dessutom oregelbundna. Det är fartlek. När du växlar tempo under ditt löppass, alltså. Här kommer våra förslag till hur du göra detta både tydligare och roligare. Att det är bättre för din kondition vet vi redan – kroppen blir utmanad av tempoväxlingar. Testa något av nedanstående: 

Draghjälp
Springer du med kompisar – testa att turas om att dra. Den som ligger först bestämmer tempoökningen samt hur länge ni håller det högre tempot. Se till att dra ner tempot mellan ökningarna – då blir löprundorna både längre och mer behagliga. 

En snabb, en långsam
Har du sprungit intervaller till musik någongång? Det är ett roligt alternativ till att springa efter pulsklockan. Gör en spellista med dina löpfavoriter blandat med lugnare låtar. Spring sedan snabbt till den snabbare musiken och långsamt till den lugnare – enkelt och effektivt. Vill du göra fler tempoväxlingar kan du följa verser, refränger, gitarrsolon eller vad som nu får dig att öka. 

Hitta på nåt
Om du bestämt dig för en löprunda på, säg, fem kilometer, så kan du hitta på intervaller och tempo efterhand. Spring fort till svängen, långsamt till du passerar skolan, snabbt till nästa vägkorsning och så vidare. Ju mer du växlar tempo desto bättre effekt. 

Taggar:
Inga föregående artiklar
Nästa artikel

#39: Sophie Hansson – lopp att fira, lopp att gråta till