Internationell funktion(är)

Jonas Åström brinner för funktionären. Det började i norra Skåne och har nu tagit honom till att vara en del av den internationella scenen. Vi snackar ideellt arbete, vikten av att sätta Sverige på kartan och den vackraste formen av nörderi med Jonas Åström, numer en del av European Aquatics Technical Swimming Committee!

Osby simsällskap är hemmaklubb för Jonas Åström. Här, från bassängkanten, engagerade han och frun sig när döttrarna började simma. Sedan dess har det rullat på – först till distriktsnivå, sedan vidare nationellt. Jonas Åström är funktionär och nu har han tagit sitt engagemang vidare till den internationella scenen – i somras blev han invald i European Aquatics Technical Swimming Committee.

Hur har resan varit? Och vad innebär det att vara en del av European Aquatics Technical Swimming Committee? 
– Resan tar lång tid att göra. Det är många års engagemang från att vara klubbfunktionär till distriktsfunktionär och vidare till nationell och internationell nivå. Och så klart är det en viss nivå av nörderi inblandat. Detta är helt enkelt ett stort intresse för mig, att vara med och påverka, säger Jonas och fortsätter:
– Man blir först nominerad av Svensk Simidrott och sen invald. Väl på plats handlar mitt och övriga kommitténs arbete främst om tävlingsregler, domare och funktionärer, enkelt uttryckt. 

European Aquatics följer World Aquatics. Nya direktiv som tas fram internationellt går sedan tillbaka till nationell nivå. Jonas Åström kommer alltså till Sverige med nya direktiv och presenterar dessa för vår nationella regelkommitté. 

Jonas Åström

Vad är din bakgrund? 
– Jag var tidigt engagerad inom ishockeyn, men valde simningen när mina två döttrar började tävla. Arbetet har alltid varit helt ideellt och kräver att man har ett fritt jobb. Jag satt tidigt med i Skånesims styrelse, har alltid gillat att vara med och påverka. 

Du utbildar även utbildare inom simförbundet. Vad gör du då?
– Vi utbildar nya funktionärer. Det gör vi en gång per år, för att säkerställa att det finns utbildade funktionärer på alla tävlingar. KLÄRK kallas det, vilket står för Kurs Lärar Kurs. 

Är du invald i European Aquatics på ett visst antal år?
– Så är det. Jag är invald på fyra år. Sen kan man även bli omvald, om man vill och har tid, så klart. 

Vad är det bästa med kommittéarbetet enligt dig? Och varför ska någon gå samma väg som du har gjort?    
– Mitt arbete har gett mig ett ohyggligt stort nätverk inom simidrotten, både i Sverige och internationellt. Och jag gillar att påverka, fortfarande. När jag hade jobbat under lång tid med funktionärsarbete i Sverige så var detta ett naturligt steg. Som tur var tyckte även Svensk Simidrott det och nominerade mig.  

För Svensk Simidrott finns det flera poänger med att ha Jonas Åström på plats på den internationella scenen. En av dessa är att Sverige ska vara med och påverka simidrotten utanför Sveriges gränser – det står med i Svensk Simidrotts internationella strategi. Jonas Åström är alltså en praktisk tillämpning av den här strategin, men Jonas när även en egen dröm: 
– Min stora dröm är att få vara funktionär på OS. Dit har jag inte kommit än, men än finns det tid. Och nu är även barnbarnen på väg in i simningen, så nu tar det en ny början, avslutar Jonas Åström. 


Fotograf omslagsbild: Joel Marklund, Bildbyrån
Foto Jonas Åström: privat

Taggar:
Föregående artikel

Mentorskapande

Nästa artikel

Hälsan & havet