
Förebilderna från Filipstad
Värmländska Filipstad är den lilla staden där simningen tar stor plats. Vi pratar Masters-SM, Pokalsim och konservatism med Thomas Jansson, före detta förbundskapten i simning och nu ordförande och tränare för Filipstads simklubb.
– Som så ofta är fallet så är det många faktorer som ska samverka, men simning har alltid haft ett gott renommé i Filipstad. När den nya simhallen skulle byggas fanns därför en stark folklig opinion. Den gamla simhallen stängde i mars 2019 och då började jag tillsammans med några andra simma utomhus i sjöarna runt Filipstad. Vi har också genomfört flera crawlkurser. Detta spred sig och allt fler ville vara med på crawlkurserna, men framförallt vara med och simma i sjö. När nya simhallen öppnade i april 2024 hade vi gått från att vara tre till över 20 personer. På sommaren brukar vi fortfarande simma i sjöar och då är det ofta någon som tar med fika. Fikat efteråt är en viktig social del som bidrar till trivselfaktorn i klubben, berättar Thomas.

En annan faktor som Thomas nämner är att de alltid haft bra kommunikation med media, något som styrelsen tagit vara på. De kommer själva med förslag på material till media och uppdaterar när det händer något nytt.
– Eftersom Filipstad är en liten stad med ungefär
10 000 invånare så känner många till vad vi håller på med och på så vis sprider det sig, säger Thomas.
Hur är stämningen i er mastersgrupp?
– Den är väldigt bra, med mycket glädje. Det blir en och annan gliring med glimten i ögat, men det är ett väldigt stöttande och hjälpande klimat. Alla har olika bakgrund, där några har haft en simkarriär i slutet av 90-talet alternativt i början av 2000-talet, medan andra är helt nya, vilket skapar jättemycket möjligheter till teknikutveckling. Det finns ett stort intresse i att bry sig om varandra och det är en viktig del i framgången. Jag är tränare, men det stora redskapet är gruppen. Man kan inte se allt, men alla kan hjälpas åt, berättar Thomas och fortsätter:
– När man har en sån här grupp ska man se till att det inte finns massa prestige i det man gör, utan att var och en gör saker utifrån sin egen förmåga. Det är ju egentligen banala saker, men det gäller kanske ännu mer i vuxen ålder att man vill slippa känna press.

Det vinnande laget i Pokalsimmets 12×50 meter frisim. En egenkonstruerad lagkappsform!
Hur ofta tränar mastersgruppen?
– Mastersgruppen på 25 personer får träna fyra gånger i veckan, men eftersom de tränar utifrån sina egna förutsättningar så tränar vissa mer och andra mindre. Det brukar pendla mellan att vara åtta till 13 stycken på träningen, säger Thomas.
Mastergruppen har inte bara träningar när de har bassängen för sig själva, utan de tränar även när allmänheten är i simhallen. Enligt Thomas är detta ett ypperligt tillfälle att skapa intresse för simning och för mastersgruppen genom att visa att det är på riktigt, oavsett ålder, och att man gör det på ett kul sätt.
Ni ställde ju upp med 25 simmare på Masters-SM i Örebro senast. Hur var det?
– Masters-SM är en väldigt trevlig tillställning och har ett format som gör att alla kan vara med. Det är en blandning av de som tränar mer seriöst och de som tar det mer med en klackspark. Eftersom jag själv varit med i Masters-SM så tänkte jag att det kunde vara en bra utmaning för mastersgruppen. 16 av dem har ingen simbakgrund och hade aldrig deltagit i en simtävling tidigare. Någon är fotbollsspelare, någon är löpare och någon lärde sig crawla för bara något år sedan. Jag är jätteimponerad av dem! De är oerhört receptiva och ger energi tillbaka på ett väldigt fint sätt, berättar Thomas.
Hur ser det ut framöver med träning och tävlingar?
– En vecka in i april genomförs en unik tävling som kallas Pokalsimmet som vänder sig både till de unga simmarna och till mastersimmarna. Detta innebär exempelvis att en 50-åring kommer möta en 13-åring i några heat, berättar Thomas entusiastiskt.
Idén till tävlingen kommer från att simklubben köpte in tidplattor, en utrustning som krävs för att kunna ha många heat på 25 m där manuell tidtagning inte är möjligt. För att testa utrustningen gjorde de en tävling i klubbformat i höstas med både de yngre och de äldre simmarna. Tävlingen kommer bland annat bestå av flera 25-meters lopp och många pokaler kommer att delas ut.
– Det blev en riktig ”aha-upplevelse” att göra saker med yngre och äldre samtidigt. Jag såg dynamiken och vilket mervärde det skapade. Det blev lite avdramatiserat för en ung simmare att se en äldre eventuellt ramla i med ett magplask samtidigt som det visar att man kan tävla som vuxen, säger Thomas.
Konceptet till Pokalsimmet kommer också från Thomas känsla av att simtävlingar sett likadana ut i alla år. Han menar att det finns en viss konservatism inom sporten, något han nu väljer att våga utmana genom Pokalsimmet.
– Vi har fokuserat på att man kan komma direkt till en tävling, köra sin gren och sen åka hem, i stället för att följa den längre proceduren, som vanligtvis brukar vara på en simtävling med exempelvis insim, avslutar Thomas.
Omslagsbild: En del av pittoreska Filipstad
Foto: AdobeStock