7 orsaker till ländryggsproblem – och hur du undviker dem

Många simmare tillbringar hundratals eller tusentals timmar om året i bassängen och förutom att ge resultat på tider och teknik kan det också ha en baksida. Simning är en skonsam träningsform, men den är långtifrån förskonad från skador och bland skadorna är ryggproblem några av de vanligaste.

Du som lätt får problem med ländryggen kan slå en blick på listan här nedanför och se om du kan hitta någon punkt som du känner dig träffad av och som kan vara orsaken till just ditt ryggproblem.

7 vanliga orsaker till simmares ländryggsproblem

1. Du simmar i uppförsbacke

Nej, inte bokstavligen, så klart, men det är vanligt att man ligger för högt med bröstet, vilket skapar en dålig vinkel i ryggen vilket gör ryggmusklerna överaktiva. Det kan kännas som att du ligger rakt i vattnet om du är van att simma med bröstet högt, men be en tränare eller kompis titta.

Lösning: Testa att pressa ner bröstet så att det nästan känns som att du simmar i nedförsbacke.

2. Du andas framåt

Det är väldigt vanligt bland ovana och unga simmare, att man vänder upp huvudet framåt för att andas istället för att vrida huvudet år sidan för att ta luft. Den här rörelsen i nacken lägger också stor belastning längre ner i ryggen.

Lösning: Vrid huvudet åt sidan så att munnen knappt bryter ytan när du andas. Tills du har lärt dig det kan du överväga att använda en snorkel.

3. Högt bröst när du simmar fjäril

Det finns olika åsikter om hur man andas bäst när man simmar fjärilsim. Men om en simmare hela tiden lyfter bröstet för högt när de andas framåt så kommer det att bli ansträngande för ländryggen.

Lösning: Om du andas framåt, se till att göra det så lågt som möjligt. Om problemen är kvar kan du testa att andas åt sidan under en period för att se om det släpper.

4. För stor rörelse i fjärilskickarna

Tvärtom vad simningsforskningen säger tror många fortfarande att det gäller att använda hela kroppen när du gör fjärilskickar om du vill få ut maximalt med kraft. Men även om vi bortser från kraftfrågan så kan det lätt bli ett problem om man tar ut för mycket rörelse i nedre delen av ryggen i kickarna.

Lösning: Minska rörelsen i ryggen och försök att göra en kick som främst utgår från knäna.

5. Voltvändning

Att göra voltvändningar kommer oundvikligen att innebära en viss påfrestning på ländryggen, men om duhar ont i ländryggen kan det vara bra att minska den belastningen under en period.

Lösning: När du närmar dig vändningen, dra in knäna lite mot bröstet för att minska rörelsen i ryggen.

Ont i ländryggen? Det kan vara alla timmar i bassängen som satt sina spår. Här hittar du sju vanliga orsaker till att simmare får ont i ryggen – och vad du kan göra åt det.

6. Andningen i bröstsim

Det är svårt att undvika att lyfta bröstet högt när du ska andas under bröstsimmet, men rörelsen kan orsaka problem i ländryggen. Däremot kan du anpassa positionen på dina höfter i andningen för att skona ländryggen.

Lösning: Istället för att hålla kvar höfterna i en låg position när du andas, testa att skjuta fram höfterna lite för att minska vinkeln i ländryggen när du lyfter upp bröstet.

7. Rundad rygg i starten

Att runda ryggen i starten är naturligt, men om du har problem i ländryggen kan du behöva minska rundningen, åtminstone under en period. Rundningen sätter tryck på ländryggen.

Lösning: Testa att skjuta bak höfterna och hålla ryggen och nacken i en mer neutral position i starten för att lätta på trycket på ländryggen.

Källa: Swimming Science

Föregående artikel

Så förbättras din hälsa av att simma

Nästa artikel

Digitala föreläsningar för simmare och tränare