Ian Thorpe: ”Ni simmar 200 meter fritt fel!”

Ni minns säkert Ian Thorpe, den stora australiensaren som under de första åren på millenniet sopade banan med de flesta andra fristilssimmare. Nu är han tillbaka och det för att kritisera den nuvarande eliten på 200 meter fritt.

– Man kan inte simma 150 meter lätt och sedan förvandla det till en sprint. Då kommer du att begränsa dig när det gäller vilka tider du kan få, säger han i podden Inside with Brett Hawke med sin simmarkollega Brett Hawke.

Och han borde väl veta. Ian Thorpe simmade hem det dåvarande världsrekordet på 200 fritt 2001 på 1:44.06 och har också vunnit flera OS-guld i både Sidney 2000 och Aten 2004. Han säger att en simmare som ska simma på tider kring 1:44 måste vända vid 50 sekunder på 100 meter. Att inte satsa på sprintsnabbhet, utan snarare på uthållighet, att orka hålla den höga hastigheten genom ända från start till mål.

Simmade det nya rekordet i hajdräkt

Om man tittar på splittiderna på de två simmare som simmat 200 meter fritt snabbare än Ian Thorpe, fransmannen Yannick Angel och amerikanen Michael Phelps så följer de just det mönstret. Och tysken Paul Biedermann som har det nu gällande världsrekordet på 1:42.00 hade också upplägget att köra de första 100 metrarna på 50 sekunder. Men han tog världsrekordet under 2009 då så kallade hajdräkter var tillåtna, så övriga jämförelser haltar lite.

Vill du lyssna mer på Ian Thorpes snack med Brett Hawke kan du hitta det här.

Föregående artikel

Bygg rygg med chins

Nästa artikel

Bättre återhämtning med enkla sömnknep