Riskerna med kosttillskott

Troligtvis har de flesta som tränar hårt någon gång blickat mot kosttillskott. Kanske för att få mer energi, bättre resultat eller för att komplettera kosten. Kosttillskott kan kännas som en skön genväg att ta, och vem gillar inte genvägar? Men är det en riskfri genväg? Svaret är enkelt: nej.

De flesta kosttillskott är harmlösa och gör ingen skada i kroppen, åtminstone inte om du är vuxen och frisk, men frågan är hur mycket nytta de gör egentligen. Det finns tusentals kosttillskott på marknaden och som konsument är det väldigt svårt att veta vilka de faktiskt innehåller. Men först och främst, vad är egentligen ett kosttillskott?

Detta är kosttillskott

Kosttillskott räknas som livsmedel i Sverige (i vissa andra länder faller kosttillskotten under läkemedel i till exempel lagstiftning) och är koncentrerade källor till vissa näringsämnen som vitaminer, mineraler, oljor eller proteiner. Kosttillskott tas oftast i form av pulver, tabletter eller kapslar.

Kosttillskott kan kännas som en smidig genväg, men inte alltid en riskfri sådan.

Några risker med kosttillskott

  • Du tar för mycket. Även om många kosttillskott marknadsförs som naturliga och från naturen betyder inte det att de är riskfria i hur höga doser som helst. Om du äter vanlig mat är det väldigt svårt att få i sig skadligt mycket att ett specifikt ämne, du blir helt enkelt mätt innan det sker. Kosttillskotten däremot är koncentrerade och risken att överdosera blir betydligt större, framför allt om du äter flera än ett tillskott. Vissa vitaminer och mineraler blir giftiga för kroppen i för höga doser.
  • Du blir din egen hittepå-doktor. Om du tror att du har en brist av en mineral eller vitamin, ta då reda på det innan du börjar peta i dig tillskott. Ställ inte egna diagnoser som du börjar behandla på egen hand. Låt en läkare göra det istället. Och om du redan äter ett läkemedel kan kosttillskott reagera med det. Och du ska aldrig ta ett kosttillskott istället för ett läkemedel som du blivit ordinerad av en läkare.
  • Naturen innehåller många gifter. Som sagt marknadsförs många kosttillskott som naturliga och med att de inte innehåller kemikalier. Men betyder det då att de inte är farliga? Nej, växtriket innehåller många minst sagt potenta gifter. Växter är inte heller pålitliga, utan vissa exemplar innehåller mycket av ett visst ämne, medan ett annat innehåller betydligt mindre. Det blir alltså svårt att säkerställa mängden aktiva substanser.
  • De innehåller mer än det som står på förpackningen. Innehållsförteckningen på ett kosttillskott behöver inte alltid vara komplett. Vissa kosttillskott innehåller ämnen som inte är meningen att de ska innehålla, till exempel tungmetaller. Livsmedelsverket har vid kontroller hittat arsenik, kvicksilver och bly i höga halter i kosttillskott som sålts i Sverige. Och det är inte något du vill ha i kroppen. Vissa tillskott kan också innehålla ämnen som är dopingklassade, så var försiktig, framför allt när tillskotten marknadsförs som prestationshöjande.
  • Du tar genvägar istället för att äta ordentligt. Den bästa energi din kropp vet är mat. Vanlig, varierad mat. En risk som finns med kosttillskott av olika slag är att man slarvar med maten och ersätter den med olika tillskott. Risken är då att du dels får i dig för lite energi och dels att du får i dig för lite av andra mineraler och vitaminer som du inte äter som tillskott. Här kan du läsa mer om hur du som tränande kan tänka kring maten.

Källa: Livsmedelsverket, My Sport Science

Föregående artikel

Så känns det att dyka från 27 meter

Nästa artikel

Järnbrist – ett gissel för kvinnliga idrottare