Träning med svänghjul – värt att testa?

Ni som följer simstjärnan Michelle Coleman på Instagram har fått se henne köra knäböj i en svänghjulsmaskin. Hon själv skriver att hon är nöjd med den nya träningen, men vad är det som är skillnaden på att träna med svänghjul och att belasta kroppen med vikter?

När du tränar med ett svänghjul bestäms motståndet av den kraft du själv lägger in i maskinen. En kraftfull knäböj med explosivitet på vägen upp kommer att belasta nästa repetition kraftigt i den excentriska fasen, alltså på vägen ner, precis som du kan se Michelle Coleman göra här.

Att belasta musklerna hårt i den excentriska fasen är ett mycket effektivt sätt att öka muskelstyrkan och att träna explosivitet. Dessutom kan du fortsätta träna tungt med till exempel benen även om du inte kan belasta ryggen med till exempel en skivstång. Många använder svänghjulsutrustning just när de rehabtränar efter en skada.

Det finns massor av forskning på svänghjulsträning, flywheel training på engelska, som du kan läsa om du är intresserad, till exempel här.

Så, om ditt gym har en svänghjulsmaskin är det väl värt att testa, om inte annat som komplettering till din vanliga styrketräning.

Foto: Exxentric

Föregående artikel

5 nyårslöften för simmare

Nästa artikel

Är din mamma eller pappa Årets sportförälder?