Den ultimata simhopparkroppen – finns den?

Hur ser den ultimata simhopparkroppen ut egentligen? Det ville forskare vid John Moore Universitetet i Liverpool ta reda på.
Yona Knight-Wisdom blev 2016 Jamaicas första manliga, olympiska simhoppare. Hans resa mot eliten började tidigt i simbassängen och övergick med åren till simhopp. Under OS i Rio 2016 bevisade Yona för världen och sina konkurrenter, att han var att räkna med, inte minst inom den olympiska eliten.
Med sina nästintill 190 centimeter och 90 kilo är Yonas yttre fysik ovanlig inom simhopp. Varje vecka spenderar Yona otaliga timmar på sin träning för att kunna prestera på topp och vara en del av världseliten.

Explosivitet och kroppskontroll

I serien “Anatomy of” på Olympichannel undersöks olympiska atleters fysisk. Genom tuffa tester undersöks Yonas fysisk för att ta reda på vad och på vilket sätt hans kroppsliga styrka och kontroll är unik. Vad behöver han göra för att kamma hem medaljer på OS i Tokyo 2021? Experter menar att det finns två huvudelement inom simhopp. Kombinationen av kroppslig styrka och explosiv kraft som förenar kroppen till perfektion. Frågan är om Yona har vad som krävs för att fortsatt kunna konkurrera med världseliten?

Yonas prestationer och resultat i testerna beskrivs av experterna som extraordinära. Hopptesterna visar att han har en explosiv förmåga att hoppa högre än vissa basketspelare i NBA. Hans imponerande kroppskontroll och förmåga att prestera på högsta intensitet under lång tid gör hans fysik till den ultimata för att prestera på de nivåer som Yona tävlar på. Faktum är att hans testresultat sätter honom i topp tio procent av alla atleter som testats vid John Moores Universitetet, någonsin. Experterna i testen beskriver Yonas fysisk som helt unik i frågan om kraftproduktion, kroppskontroll och stabilitet.

Den ultimata kroppen för simhopp

  1. Explosiv benstyrka för att upphoppet ska bli så kraftfullt som möjligt.
  2. Stark coremuskulatur för balans och stabilitet genom hela hoppet.
  3. Generell helkroppsstyrka för kroppskontroll.

Bakom varje framgångsrik atlet ligger ett gediget tålamod och hård träning. Kombinationen av landträning och styrketräning ger de ultimata förutsättningarna för att utvecklas som simhoppare.

Vill du veta mer om Yonas tester och testresultatet? Kolla in avsnittet här!

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Sanningen om simmare

Nästa artikel

Simma, hitta, spring!