Watz lägger 2020 bakom sig – siktar mot Paralympics

Att 2020 var ett märkligt år råder det ingen tvekan om. Inget blev som planerat och tänkt, vilket parasimmaren Lina Watz är beredd att skriva under på. Hon beskriver 2020 som ett år fyllt med småsmällar. Men trots ett tufft år ser Waltz framåt. Nyligen blev Lina en av tre som tilldelades RF-Svenska Spels Elitidrottsstipendium och nu laddar Lina Watz om med siktet inställt på EM och Paralympics.
– Alltså, 2020 var det tuffaste idrottsåret. Jag har varit aktiv ganska länge men ingenting kan mäta sig med 2020. Man har behövt tänka om hur man ska lägga om sin träning och om man får tävla. Det har tagit tid, kraft och energi att hålla sig motiverad. Man får försöka tänka att det här kommer släppa och det är samma för alla. säger Lina Watz.

Säsongen började bra. Formen var på topp men helt plötsligt kom corona. Tävlingar, träningar och mästerskapen sköts upp och det blev osäkert kring hur och när man skulle kunna få gå tillbaka till det normala. Watz blev själv sjuk i corona under förra året, något som varit, och fortfarande är en utmaning att hämta sig ifrån.
– Jag kämpar fortfarande med det. Det har börjat lätta upp, men det har suttit i länge. Det är klart man tappar kroppsstyrka när man ligger i feber i en vecka. Och när jag kom tillbaka kunde jag inte syresätta mig som jag ville. Det konstiga är att jag inte hade några luftvägssymptom den veckan jag var sjuk, så jag trodde att jag hade klarat mig ganska bra, säger Watz.

Blickar framåt

Trots det konstiga idrottsåret 2020 är Watz taggad och redo för att ta sig an kommande tävlingar och mästerskap. Siktet är inställt på EM i slutet av maj och Paralympics i Tokyo senare i sommar. Fokus just nu ligger på träning, även om tävlingar är det som är det Watz gillar bäst.
– Jag tycker att det är så kul att tävla! Jag är verkligen en tävlingsmänniska. Fick jag välja mellan träning och tävling så väljer jag tävling. Så att inte få tävla på så lång tid är ju jättejobbigt. Men det börjar lätta upp snart hoppas vi, säger Watz.

Fokus för Watz den kommande tiden är att få så mycket vattentid som möjligt, att lära känna sin kropp igen efter corona och ställa in siktet på framtiden.
– Min puls kan dra iväg hur mycket som helst. Men jag försöker hitta en kontinuitet i min träning igen och försöka lära känna vad min kropp klarar. Jag lägger upp ett träningsschema som ökar successivt så att jag kommer igång igen. Jag har kommit en bit, så det är bara att fortsätta, säger Watz

Och målsättningen för Paralympics i Tokyo är solklar för Watz.
– Målsättningen är som innan; att simma snabbare med ett ben än med två ben. Det har jag sagt hela tiden och det gäller fortfarande. Sen får vi se vad min kropp tillåter. Det enda jag kan göra nu är att träna på så mycket jag kan och orkar, säger Watz.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Föregående artikel

3 sätt att veta om din träningsplanering är rätt för dig

Nästa artikel

4 lärdomar simmare kan dra från simhoppare