3 sätt att veta om din träningsplanering är rätt för dig

Det är lätt att bara köra på med den träningsprogrammering som tränaren lägger fram. Det är inte självklart att man stannar upp och funderar på vad som funkar och vad som inte funkar – för just dig. Det är de magiska orden för just dig.

Du är inte en maskin eller en klon av en annan simmare, inte ens om ni är lika gamla, har simmat lika länge eller har samma tränare. Därför kan det vara så att ett typ av upplägg som funkar för dig inte funkar lika bra för din träningskompis.

Ett vanligt sätt att lägga upp simträning på lång sikt är att planera in träningen i makrocykler på upp till tre månader och sedan följer en till fyra veckor av lättare träning för att återhämta sig innan makrocykeln börjar om.

På senare tid har allt fler simmare kortat av makrocykeln och kör nu hårt i tre till fyra veckor och vilar sedan med lättare träning i en vecka. Kanske är det ett upplägg som skulle fungera bättre för dig. Dels kan du få bättre träningsresultat och dels kan det här upplägget minska risken för överträning, som är relativt vanligt bland simmare.

3 frågor du kan ställa till dig själv

John Mullen, amerikansk personlig tränare, simcoach och doktor i fysioterapi, anser att det finns tre frågor du bör ställa till dig själv när det gäller din träning för att få reda på om upplägget funkar för dig:

  1. Varför kör jag långa makrocyklar? Får du dåliga resultat av de träningstimmar du lägger ner eller drabbas du av överträning? Det kanske är så att du behöver korta ner längden på träningscykeln.
  2. Varför tränar jag sex dagar i sträck? Det är inte bara de långa träningscyklerna man bör titta på i sitt träningsupplägg, utan även uppläggen inom cykeln. Kanske skulle det passa dig och din kropp bättre att träna tre dagar, vila en och sedan träna tre dagar till.
  3. Hur håller ni koll på överträningen? Ja, denna överträning. Den kan smyga sig på, men det finns tecken man kan hålla koll på så att man kan bromsa och lägga om träningen innan det går för långt. Har du i nuläget någon koll på till exempel var pulsen brukar ligga när du tränar? Kollar du det över tid också så att du kan märka av en långsam höjning, vilket kan vara ett tecken på att kroppen får för lite återhämtning? Om inte – prata med din tränare och se till att ni gör en plan.

Källa: Swimmingscience.com

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Läs mer: Periodisera mera!

Föregående artikel

Smarta barn simmar!

Nästa artikel

Watz lägger 2020 bakom sig – siktar mot Paralympics